Здраве и красота

Суперхрани, полезни за здравето!

Предпазват от заболявания, помагат при борбата с наднорменото тегло, богати на витамини и антиоксиданти

08.01.2014г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Тъмен шоколад

Той има свойството да забавя метаболизма, утолява глада и така прави интервалите между храненията по-големи. Съдържа здравословни мазнини, които увеличават успеваемостта при диети за отслабване. Отново има високо съдържание на антиоксиданти, а е и добър афродизиак.

Зехтин

Той е средство за борба с холестерола, подобно на пектина в ябълките. Изграден е от мононенаситени мазнини, антиоксиданти. Калоричен е, така че ако го ползвате за салатите си, имайте предвид, че в една супена лъжица се съдържат 120 калории. Това се равнява на голяма филия хляб или парче масло.

Сирене

Любимото ни сирене е не само традиционно наше лакомство, но и много полезна суперхрана. В състава си има мастни киселини, които помагат за редуциране на теглото.

Киноа

Свързани статии

Богата е на протеини. Ако сте веган, можете да се възползвате от качествата й. Ако не сте, просто я включете в менюто си. Ще ви засити за дълго и ще ви предпази от преяждане.

Кисело мляко

То способства за усвояването на калция. Полезно е, тъй като съдържа лактобацили, които подпомагат храносмилането. Полезно е при нарушена функция на дебелото черво, благоприятства навременното отвеждане на отпадъците от него. Ако сте преминали наскоро курс на лечение с антибиотик, набавете си солидно количество кисело мляко.

Круши

Съдържат фибри, спомагат за намаляване на излишните килограми. Полезни са за кожата и косата.

Броколи

Можете да ги консумирате сурови или варени. Известни са като мощно средство против развитие на дегенеративни и ракови заболявания. Фибрите, които съдържат, помагат при борбата с наднорменото тегло.

Коментирай