Здраве и красота

Здравословен сън – как да го постигнем по естествен начин?

Редуцирайте вредните навици, хранете се здравословно и изградете рутина

11.01.2014г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Ако ежедневието ви е претоварено и главата ви буквално пуши от ангажименти, грижи и работа, вероятно и сънят ви страда от това. Често пренатовареният мозък не може да си почива качествено. Въртите се през нощта, будите се, не можете да заспите часове наред, а като най-накрая задремете е време за ставане.

Ето някои неща, на които да обърнете внимание, за да подобрите качеството на съня и да можете да заспивате по-лесно и бързо.

Изградете си рутина

Може и да ви се струва странно, но със спането до обяд през уикендите няма да си помогнете особено. Дори е възможно да предизвикате обратен ефект – да се чувствате още по-изморени. Ако ставате за работа рано през седмицата, през почивните дни настройте будилника за час – час и половина след времето, в което ставате през седмицата. Така режимът ви няма да се нарушава осезаемо, а и ще поспивате допълнително. Не забравяйте, че лягането навреме също е от значение за качеството на съня.

Тренирайте редовно

Изследванията показват, че хората, които тренират редовно, по 3-4 пъти в седмицата, имат по-здрав сън, в сравнение с онези, за които единственото движение е ходенето до спирката на автобуса до и след работа. Ако сте от втория тип хора, направете нещо, за да промените този вреден навик. Изберете подходящ спорт за вас и давайте!

Променете диетата си

Редуцирайте кафето, чая, безалкохолните напитки, шоколада в късните следобедни часове, както и вечерта. Направете вечерята лека и свежа и яжте няколко часа преди лягане. Избягвайте преяждането. Пропускайте пикантните и люти храни, тъй като могат да предизвикат киселини, които да ви дразнят през нощта.

Не пушете!

Множество проучвания доказват, че доста пушачи имат проблеми със съня. Те се събуждат уморени, тъй като никотинът има стимулиращ ефект през деня, който обаче през нощта се оттегля от организма и предизвиква усещане за отпадналост. Пушенето изостря също сънната апнея.

Алкохол

Свързани статии

Той нарушава качеството на съня. Ако ви е помогнал да заспите като ви е унесъл, докато сте били будни, по време на съня мозъчните вълни страдат от алкалоидите в алкохола. Това прави съня ви неспокоен и непълноценен. След като отмине действието на алкохола, често човек се буди със световъртеж и главоболие.

Не пускайте домашните любимци в леглото

Странно е, но проучванията показват, че хората, които допускат любимците им да спят с тях в спалнята, имат смущения в съня. Особено едрите кучета и котки са най-големите виновници за лошия сън, тъй като природно те нямат нужда от толкова часове сън, колкото хората, будят се много лесно, мърдат, искат внимание, идват да ви ближат по лицето.

Поддържайте здравословни нива на температура в помещението

Ако е прекалено топло е невъзможно да се спи. Всички сме изпитвали това през лятото. Но и леденостудена стая също не е за предпочитане! Уверете се, че сте регулирали правилно климатика или парното си отопление.

Коментирай
Здраве и красота