Кои храни са подходящи за прием в различните часове на деня?

Кажете сбогом на въглехидратите късно следобед

17.01.2014г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Невинаги хапваме подходящата храна в точното време. Понякога сме принудени да ядем каквото ни е под ръка, когато сме на работа, или просто не знаем кой тип храна е подходяща за конкретното време от деня.

Ако знаете коя храна е най-подходяща за съответното време, ще се чувствате добре, когато на обяд искате да сте бодри, а вечер – да не ви е тежко и да имате спокоен сън. Затова е добре да се запознаете с някои норми, от които да се ръководите при храненето си, така че да се чувствате бодри и пълни с енергия.

7 часа сутринта – почувствайте се сита!

Сигурни сме, че от момента, в който излезете от банята, коремът ви стърже като на изгладнял тигър! Това е добър знак, че метаболизмът ви работи чудесно. Времето, в което е най-добре да приемате питателната си закуска е между 7 и 9 часа сутринта.

Яжте в рамките на един час след ставането и наблягайте на въглехидрати, мазнини и протеини. Те са подходящи за прием в началото на деня, тъй като са питателни, дават много енергия и за разграждането им е необходимо повече време. Ако ядете въглехидрати късно вечерта, те няма да имат време да бъдат разградени и ще се складират директно под формата на тлъстини.

9 часа сутринта – съсредоточете се върху работата!

Тогава е най-подходящото време да получите освежаващата си доза кафе. Изследванията сочат, че до 3 чаши на ден се приемат за допустима бройка. Кафето помага на концентрацията ви, подобрява способността ви да се съсредоточавате и да обръщате внимание на детайла.

Ако не сте любител на кафето, черният чай, както и зеленият са не по-малко тонизиращи напитки, които ще окажат същия ефект върху вас.

11 часа сутринта – избягвайте бисквитките, солетките и бонбонките!

Научете се да устоявате на подобни изкушения. Да хапнете поничка преди същинския обяд е едно от най-лошите неща, които можете да причините на фигурата си! Изчакали сте 3-4 часа, въздържайте се още малко. Вместо това, хапнете едно кисело мляко. В него има протеини, които ще утолят глада ви.

1 часа на обяд – премахнете стреса!

Ако ангажиментите ви до момента са ви изкарали извън нерви или са ви поставили под голямо напрежение – такова, което предизвиква вълчи глад, опитайте да го утолите със салата от спанак, печена тиква или например тиквички. Зеленчуците осигуряват необходимата доза витамини от групата В. Те помагат настроението ви да се подобри и да се подпомогне функцията на нервната система.

Коментирай