Здраве и красота

Витамини и минерали, които премахват тъмните кръгове под очите

Витамин K и...

19.01.2014г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Виктория Бекъм. Снимка: Reuters

Виктория Бекъм. Снимка: Reuters

Тъмните кръгове под очите са естетически проблем, който може да възникне в следствие на умора, здравословен проблем или липса на важни витамини и минерали в организма. Тъмните кръгове често са съпроводени и с торбички под очите.

За да намалите появата им, трябва винаги да сте добре хидратирани и да приемате храни с богато съдържание на витамин K, витамин A, витамин C, витамин E и желязо. Някои от тези витамини могат да бъдат прилагани върху кожата и локално.

Витамин K

Витамин K е най-добрият витамин, който премахва тъмните кръгове под очите. Помага за премахването не само на кръговете, но и намалява подпухналостта, която се получава в следствие на спукани капиляри в кожата и това предизвиква съсирване на кръвта в областта около очите.

Витамин K помага на кръвния поток, преминаващ през вените на кожата. За да се справите с тъмните кръгове е добре да ползвате специални кремове, които третират този проблем. Също така е добре да увеличите приема на храни богати на витамин K като спанак, броколи, брюкселско зеле, зеле, къдраво зеле, авокадо и киви.

Витамин A

Витамин A е витаминът, който има анти-стареещ ефект. Той спомага за премахването на тъмните кръгове под очите като възстановява кожната тъкан на тези деликатни места. Забавя изтъняването на кожата, което неминуемо се случва с напредването на възрастта, както и появата на бръчки.

Той действа като антиоксидант и предпазва кожата от вредното въздействие на външната среда. Витамин A може да бъде добавян към маските за лице, да се прилага самостоятелно върху кожата. Много е важно да обогатите менюто си с храна, богата на този витамин. Консумирайте повече черен дроб, моркови, тиква, спанак, листни зеленчуци, кайсии, манго, праскови, яйца, папая и пъпеш.

Витамин C

Витамин C е също така мощен в премахване на тъмните кръгове под очите. Той спомага за отделянето на колаген, премахва свободните радикали от кожата и я предпазва от слънцето. Локално прилаган, той не е толкова ефективен, тъй като изложен на въздуха ще се окисли и това може да увеличи свободните радикали, вместо да ги намали.

Свързани статии

Въпреки това, ако се комбинира с витамин K и бива приложен локално може да има повече ползи, отколкото ако се нанесе самостоятелно. Хубаво е да приемате витамин C като хранителна добавка и консумирайки повече цитрусови плодове.

Витамин E

Витамин E помага за премахването на тъмните кръгове под очите, регулирайки витамин A в организма. Витамин E е антиоксидант, който предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи. Храни, в които се съдържа в големи количества са аспержи, авокадо, маслини, орехи, киви, манго, растителни масла, царевица, слънчоглед и листни зеленчуци.

Желязо

Липсата на желязо в организма може да доведе до сериозни проблеми. Една от причините за образуването на тъмните кръгове под очите е дефицитът на този минерал. По време на бременност или месечен цикъл организмът на жената губи желязо, което може да доведе до по-видими кръвоносни съдове в областта около очите.

Бледата кожа и по-ясно изразените вени са причина тъмните кръгове да станат по-силно изразени. Желязо може да си набавите чрез специални хранителни добавки и с храни като сини сливи, стафиди, спанак, къдраво зеле, листни зеленчуци и други.

Коментирай