Здраве и красота

Google разработва „умни“ контактни лещи за диабетици

Някои телесни течности могат да помогнат да се следят нивата на глюкозата

18.01.2014г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Google

Снимка: Google

Според информация от последните часове публикувана в The Telegraph, компанията Google разработва „умни контактни лещи“, които да бъдат в помощ на милионите пациенти страдащи от заболяването диабет. Лещите ще използват миниатюрен глюкозен безжичен предавател. Ще минат обаче най-малко 5 години, докато прототипът, който се разработва, достигне до нуждаещите се.

Това не е първото медицинско изделие, което се разработва от компанията. Целта на „умните“ лещи е да направят тестовете за отчитане на кръвната захар по-малко агресивни от досегашните и разбира се по-точни.

Досега тестовете, които са проведени с прототипа на лещите са измервали нивата на глюкозата в сълзите, използвайки малък безжичен чип и глюкозен сензор, обясниха от ръководството на проекта. Учените от екипа още преди време открили, че някои телесни течности могат да помогнат да се следят нивата на глюкозата.

Свързани статии

Специалистите добавят, че вградената електроника в обектива няма да направи зрението замъглено, защото е разположена на границата на зеницата и ириса. Изследванията за контактните лещи са започнали няколко години по-рано в Университета на Вашингтон, където учени работили по проект финансиран от National Science Foundation. Преди месеци от гиганта Google представиха поредния иновативен продукт Google Glass.

Що се отнася до разработването на „умните“ лещи, на този етап екипът на Google не дава информация за това колко човека работят по проекта и каква сума е инвестирана в него до този момент.

Коментирай