Здраве и красота

Най-често срещаните митове за диетите

Че от ядките се пълнеело

24.01.2014г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В желанието си да отслабне, човек често се води по чужди съвети, които в повечето случаи са погрешни. Най-новите методи за отслабване и всякакви драстични диети, които ви затрупват като информация невинаги са успешната формула за свалянето на излишните килограми. Ето кои са едни от най-често срещаните митове, свързани с диетите.

Салатите са най-добрата храна

Салатата е чудесен избор за храна, която да консумирате на обяд или вечеря, но тя може да бъде наситена и с много мазнини, от които не се нуждаете, когато искате да свалите килограми, като обогатяването на пресните зеленчуци с дресинги, мазни сирена, ядки и други. Хапвайте предимно пресни зеленчуци, които са овкусени с лимон и малко зехтин. Ако искате да добавите сирене, то трябва да бъде нискомаслено.

От бананите се пълнее

Шест банана доставят на тялото приблизително толкова енергия, колкото парче пица. Бананите са добри източници на фибри, магнезий и калий. Също така нямат мазнини и са чудесен източник на витамин B6. Това помага за укрепването на имунната система и за образуването на червените кръвни телца. Ето защо бананите са подходящ плод по време на диета.

От ядките се пълнее

Има ядки, които са ваши приятели, когато сваляте излишните килограми и това са например бадемите. Една шепа от тях ще ви засити, ще помогне за увеличаване скоростта на метаболизма, ще понижи нивата на холестерола. Бадемите заедно с другите сурови ядки съдържат мононаситени мазнини, важни за здравето на сърцето. Те са вашата богата на протеини закуска, която дълго време ще ви кара да се усещате сити и изпълнени с енергия. Хубаво е да съставляват около 1/3 от ежедневното диетично меню.

Чаят не помага за изгарянето на мазнините

Напротив! Зеленият чай, консумиран ежедневно, помага за изгарянето на мазнините и намалява холестерола. Също така може да помогне за регулирането на апетита към сладки храни. Повишава метаболизма. Ето защо е хубаво всекидневно да пиете от тази богата на антиоксиданти напитка, която е и тайната на дълголетието в азиатските култури.

Въглехидратите могат да се консумират по всяко време на деня

Не и когато искате да отслабнете. Хлябът, тестените изделия, не се препоръчват по време на диета. И през останалото време не е добре да бъдат консумирани в следобедните и късни часове на деня. Най-доброто време за техния прием е на закуска, защото те ви осигуряват необходимата енергия. Яжте пълнозърнести хляб и зърнени култури и избягвайте въглехидрати като бял хляб, бисквити, сладкиши и други.

Свързани статии

За да отслабнете трябва да намалите приема на калории, което означава да се храните веднъж или два пъти на ден

Погрешно. Тази стъпка ще влоши общото ви здравословно състояние. Драстичното ограничаване на храната ще забави вашия метаболизъм, което ще намали шанса да свалите желаните килограми. Гладът води и до загуба на мускулна маса. За да имате успех с диетата, трябва да се храните пет пъти на ден с малки порции.

Вдигането на тежести ще превърне нежеланите килограми в мускулна маса, вместо да ги свали

Зависи как тренирате. Тренировката ви трябва да включва аеробни упражнения и също така тренировки с тежести подходящи за вас. Това означава, че не бива да бъдат твърде тежки. Ако сега започвате да тренирате, гирите, които ще участват в активната ви тренировка не бива да бъдат по-тежки от 2 кг ( за жените).

Кафето не е препоръчително по време на диета

Напротив. Много проучвания са установили, че то е богато на антиоксиданти, може да предотврати депресия, да подобри вашата тренировка и възстановяване, и дори предпазва от болестта на Паркинсон, камъни в жлъчката, диабет и някои видове рак. Въпреки това не прекалявайте с консумацията му.

Коментирай