Здраве и красота

Домашни лекове при болки в ушите

Мед и...

31.01.2014г. / 17 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

През зимните месеци когато настинките и грипа са по-често срещани, много хора освен хрема, кашлица и висока температура започват да усещат и болки в ушите. Болката почти винаги е придружена със частична загуба на слуха, шум в ушите, изтичане на слуз от ушния канал и т. н.

В такива случаи е задължително да се консултирате с лекар, който да прегледа ушите и да назначи адекватно лечение. Но в случаите, когато нямате бърз достъп до медицинско заведение или аптека има няколко домашни грижи, които намаляват възпалителните процеси и облекчават болката в болните уши.

Мед

Медът има много ползи за здравето и помага при редица здравословни проблеми, включително и при болки в ушите. За да намалите болката, вземете малко количество мед с помощта на клечка за уши. Разтъркайте го нежно около периметъра на ушния канал.

Етеричните масла също могат да облекчат болката. Това, което ви трябва са:

  • 1/4 чаша зехтин
  • 10 капки етерично масло от чаено дърво
  • 10 капки етерично масло от лавандула

Смесете всички съставки и нанесете нежно около периметъра на ушния канал при първия признак на инфекция. Етеричните масла имат антибактериално действие и облекчават възпалението.

Свързани статии

Лук и чесън

Направете една глава лук на сок. Затоплете го леко и с помощта на капкомер поставете няколко капки в болното ухо. Чесънът също може да се направи на сок, който да бъде поставен в ухото. Ако няма да използвате сок от чесън, добре е да консумирате от него, тъй като той убива болестотворните микроби. В някои билкови аптеки се продава и етерично масло от чесън, което също може да помогне при проблеми с ушите.

Етерично масло от канела

Ароматното масло трябва леко да се затопли, но не бива да е горещо. Поставете няколко капки от него в болното ухо. Ако нямате такова масло, използвайте малко зехтин с канела на прах. Затоплете на котлона сместа и след това прецедете през тензух. Оставете да се охлади и когато е леко топло поставете няколко капки в ухото.

Когато поставяте някоя от тези натурални грижи за облекчаване на болка в ушите, внимавайте те да не бъдат студени, защото това само ще увеличи болката ви. Винаги ги затопляйте леко или прилагайте такива, които са с близка до телесната температура. Маслата могат да се затоплят на водна баня или за няколко минути в микровълнова фурна. Медът също може да затоплите по този начин.

Коментирай