Здраве и красота

Храни срещу горещи вълни

Полезни за здравословното меню

03.02.2014г. / 17 15ч.
Илияна Николова
Снимкa: sxc.hu

Снимкa: sxc.hu

Симптомите на навлизане в менопаузата започват да се проявяват след около 45-ата година от живота на жената, но това е индивидуално. Горещите вълни, промените в настроението, мигрена, ускорен пулс и др.

Ще се спрем конкретно на горещите вълни и на храните, за които учените са открили, че повлияват добре тези неприятни симптоми.

Чесън

Ползите от чесъна са много. Той действа като природен антибиотик, подсилва имунната система, богат е на витамини и – изненадващо – въздейства за редуциране на горещите вълни по време на менопауза.

Червено вино

Една чаша от червената течност забавя понижаването на нивата на естроген в организма, което спира и интензивните горещи вълни. Препоръчително е да се пие по една чаша веднъж-два пъти в седмицата, защото в противен случай се получава обратен ефект. Алкохолът има свойството да понижава кръвната захар много бързо, а това от своя страна провокира допълнителни горещи вълни.

Гъби

Заредете с тях хладилника си много добре! Подходящи са за консумация в салати, пици, панирани в масло или мариновани.

Чушки

Те са с много високо съдържание на витамин С, който има противовъзпалителни свойства и стабилизира хормоналния баланс в организма. Също така чушките влияят върху кръвната захар, а това намалява горещите вълни.

Зелена салата

Хапването поне на една салата на ден ще ви помогне да се почувствате по-добре. Съдържанието на желязо, фолиева киселина, калций и витамини ще стабилизира нивата на кръвната захар, на естрогена и ще ви зареди с нужната доза антиоксиданти за деня.

Свързани статии

Ягоди

Те са мощно средство срещу изблиците на топлина. Богати са на фитоестрогени, които както чесъна, балансират хормоналните нива. Освен това са богати на витамин С.

Ананас

Той също е много богат на витамин С, както повечето цитруси. Ако ананасът ви е любим плод и разчитате на него като средство за спасяване от неприятните състояния, хапвайте по 2-3 малки порции от него!

Пъпеш

Още един прекрасен, вкусен, богат на витамини и „охлаждащ“ проблемите от менопаузата плод. Той действа толкова бързо, че ако изпитате внезапен прилив на топли вълни, хапнете едно парче изстуден в хладилника пъпеш и симптомите ще отминат скоростно.

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
не следвайте тази статия, това са глупости, гъбите са вредни по начало, толкова трудносмилаеми са, а и без хранителна стойност, те са спори, нямат нито витамини, нито нищо! червеното вино е вредно, особено за жените, защото има акохол, а той е просто вреден! яжте веганска , по възможност сурова храна, чесън, овесени ядки, вода, без стрес! никакво месо, никакви млечни неща, никакви бели брашна и захар, без шоколад и т.н. за сладко-само мед. Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар