Здраве и красота

Хигиена на интимните зони – какво трябва да знаем?

Кое нарушава комфорта в тази нежна област

06.02.2014г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Интимната хигиена е от изключителна важност за женското здраве. За да се предпазят от раздразнения и инфекции, жените трябва да полагат специални усилия за тези нежни зони.

Затова е важно всяка жена да знае няколко съществени неща по отношение на интимната хигиена, които са от полза в борбата с лошата миризма, теченията, раздразненията и всички онези неприятни състояния, засягащи интимните зони.

Според гинеколозите употребата на ароматизирани мокри кърпички и гелове за почистване е непрепоръчителна. В тях има редица съставки, които нарушават вагиналната флора, така съществена за доброто интимно здраве.

Достатъчно е да се измивате със обикновен сапун и вода, но е важно сапунът да е с неутрално pH. Така ще сте чиста и освежена през целия ден. Използвайте сапуни без аромати. Ароматизираните могат да нарушат баланса и нормалните нива на pH във вашата интимна зона.

Свързани статии

От изключителна важност е да сменяте често бельото. Специалистите препоръчват това да става през около 8 часа. Ако нямате тази възможност поне носете памучно бельо, което да не задържа излишна влага. Прекалено тесните дрехи също не са препоръчителни – те предизвикват постоянно триене в тези зони и опасност от замърсявания.

Дамските душове също не са добра практика. Много лекари съветват да не се използват, освен ако не е крайно наложително. Чрез промиването на вагината се отмива и полезната вагинална слуз, която има предпазваща функция. Това е естествен самопочистващ механизъм, чието нарушаване може да доведе до инфекции, заради нарушаване деликатния баланс на микрофлората.

Бръсненето не е изключено като напълно вредно, но с повишено внимание! След бръснене не третирайте кожата с гореща вода поне няколко часа. Иначе може да се появят зачервявания и обриви. Тесните дрехи тук отново са непрепоръчителни, защото триенето може да предизвика сърбеж и раздразнения.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Розалгин. И хигиена на половите контакти. С една дума - внимавай с кого се е.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Anonimna ( преди 10 години )
Единственият ***, подходящ за интимна хигиена при жената е *** ,,Бебе,, ако още се намира. В краен случай - някой съвсем евтин *** за обща употреба с по-малко ароматизатори..Интим геловете са супер, особено ако сте открили най-подходящия за вас. Френските не са лоши, но са по-скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
. ( преди 10 години )
Лактацидът на кърпички и специалните течни сапуни с контролирано pH не били препоръчвани от гинеколозите?:) Еми, ясно защо. За да има повече инфекции и съответно - пациентки.Пробвайте да се миете една седмица със специален гел и една седмица с ,,обикновен ***,, (какъвто между другото много отдавна няма) и открийте сами разликата. Или гинеколозите ни препоръчват бактерициден ***?:)Откакто в този сайт прочетох статия на тема ,,Вреден ли е човешкият папиломен вирус?,, и в тази статия НЕ СЕ ПОДЧЕРТАВАШE дебело, че РАКЪТ НА МАТОЧНАТА шийка се предизвиква именно от този вирус и че е наложителан ЕЖЕГОДНА ПРОФИЛАКТИКА - да точно от тогава - не вярвам на нищо, което сегашните ,,гинеколози,, препоръчват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар