Интимната хигиена е от изключителна важност за женското здраве. За да се предпазят от раздразнения и инфекции, жените трябва да полагат специални усилия за тези нежни зони.

Затова е важно всяка жена да знае няколко съществени неща по отношение на интимната хигиена, които са от полза в борбата с лошата миризма, теченията, раздразненията и всички онези неприятни състояния, засягащи интимните зони.

Според гинеколозите употребата на ароматизирани мокри кърпички и гелове за почистване е непрепоръчителна. В тях има редица съставки, които нарушават вагиналната флора, така съществена за доброто интимно здраве.

Достатъчно е да се измивате със обикновен сапун и вода, но е важно сапунът да е с неутрално pH. Така ще сте чиста и освежена през целия ден. Използвайте сапуни без аромати. Ароматизираните могат да нарушат баланса и нормалните нива на pH във вашата интимна зона.

Още по темата

От изключителна важност е да сменяте често бельото. Специалистите препоръчват това да става през около 8 часа. Ако нямате тази възможност поне носете памучно бельо, което да не задържа излишна влага. Прекалено тесните дрехи също не са препоръчителни – те предизвикват постоянно триене в тези зони и опасност от замърсявания.

Дамските душове също не са добра практика. Много лекари съветват да не се използват, освен ако не е крайно наложително. Чрез промиването на вагината се отмива и полезната вагинална слуз, която има предпазваща функция. Това е естествен самопочистващ механизъм, чието нарушаване може да доведе до инфекции, заради нарушаване деликатния баланс на микрофлората.

Бръсненето не е изключено като напълно вредно, но с повишено внимание! След бръснене не третирайте кожата с гореща вода поне няколко часа. Иначе може да се появят зачервявания и обриви. Тесните дрехи тук отново са непрепоръчителни, защото триенето може да предизвика сърбеж и раздразнения.