Здраве и красота

Кое пречи на ефективността на упражненията?

Развенчаните митове, чието влияние пречи на здравословната и ефективна тренировка

11.02.2014г. / 11 30ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Много често се случва отчаяно да се стремим да отслабнем, ходим на фитнес като луди, правим изморителни и продължителни тренировки, но явен резултат няма! Това вероятно се дължи на факта, че следваме чужди погрешни съвети или се доверяваме на редица митове, широко залегнали в градската култура по отношение на фитнеса, тренировките и видовете упражнения.

За да имате сполучлива и ефективна тренировка, която да доведе до желаните резултати – не се влияйте от следните митове:

Мит: Коремните преси са най-важните за постигането на плосък корем!

Вярно е, че те са емблематични що се отнася до красотата и поддържането на плосък и изваян корем, но не са най-ефективният начин за тази цел. Те не горят много калории, съответно не спомагат за стопяването на повече мазнини. Добре е да се използват в комбинация с други упражнения за тази проблемна зона.

Мит: Колкото повече се потите, толкова повече калории горите!

Истината е, че всъщност количеството пот, което отделяте по време на тренировка, не е определящо за изгорените калории и не означава непременно, че стопявате килограми. Изпотяването е индивидуално и е белязано от редица други фактори, като хормоналния баланс, например.

Мит: Тичането е вредно за коленете!

Тичането е доста по-безопасно в сравнение с по-натоварващи спортове за коленните стави като футболът, например. Но изследванията показват, че уврежданията в тези стави са приблизително еднакви при хора, практикуващи тичане в дневната си тренировка и такива, които предпочитат други видове спорт, включително ходене. Лекарите препоръчват да се обръща засилено внимание на поддръжката на квадрицепса и прасеца, което ще спомогне за запазването на коленните стави от преждевременно увреждане.

Мит: Разтягането помага на тялото ви да се възстанови по-бързо от тренировка

Ако ви кара да се чувствате добре – правете го. Но всъщност проучванията по този въпрос не откриват никакви съществени промени в работата на мускулите при предварително разтягане. Докато протягането нагоре е полезно за тялото ви, докато е още загрято и подобрява гъвкавостта на мускулите и сухожилията.

Свързани статии

Мит: Нужно е да се потите поне 45 минути, за да имате някакъв ефект

За да получите дори най-малката полза за здравето ви, можете да тренирате само 10-15 минути – това се отразява благотворно на сърдечносъдовата система. Ако 30 минути упражнения на ден ви карат да се чувствате заредени с енергия – значи това е оптималната продължителност на тренировката за вас. Ако едночасовите маратони в парка ви изтощават до краен предел, можете да ги замените с 15 минутни бягания с по няколко повторения през определен интервал. Със сигурност ефект отново ще има!

Мит: Повече време във фитнеса има повече ефект

Времето за почивка на тялото и мускулите е от огромно значение за ефективността на тренировката. Изтощителните тренировки не са препоръчителни за всеки ден, особено ако са по-дълги от 1 час. Затова регулярните почивки са необходими и имат своето важно значение. Имайте предвид, че разнообразието на тренировката също е от голяма важност за тонуса и изгарянето на мазнини.

Мит: Йогата не изгаря толкова калории, колкото интензивните тренировки!

Не е вярно. Гъвкавостта и силата на тялото, които закалявате по време на йога сеансите позволява на мускулите да изгорят приблизително 250 калории за около 50 минути. За сравнение – за същото време на велоергометъра ще изгорите приблизително 500 калории. Но въртенето на педалите е крайно изтощително за мнозина.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време