Здраве и красота

С какво пречите сами на диетата си?

Кои вредни навици възпрепятстват свалянето на килограми?

05.02.2014г. / 10 49ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Всяка жена е пробвала какви ли не диети през живота си. Постоянната битка с килограмите е тежка и неравностойна. Много често спазваме специален хранителен режим, но не сваляме килограми. Има някои причини, които са в основата на този проблем. И още по-често в основата на този проблем са някои грешки, които самите вие неволно допускате.

Тук няма място за упреци! Просто когато спазвате диета и искате тя да има ефект, внимавайте за следните вредни навици, които могат да съсипят диетата ви!

Ядете с ръце

Ново проучване показва, че хората, които не използват прибори (когато това е възможно, разбира се) са склонни да поглъщат по-голямо количество храна. Това се отнася най-вече за твърдите храни, като например сандвичи. Използвайте прибори всеки път, когато хапвате и ще се убедите, че действа!

Пиете прекалено много

Течностите са необходими за организма, това е безспорен факт. Но прекалено многото празни калории, които поглъщате с диетичните газирани напитки, натуралните плодови сокове без захар и всички онези напитки, които смятате за полезни, водят в крайна сметка до обратния ефект. Пийте повече вода. От нея няма как да пострадате!

Ядете плодово кисело мляко

Готовите плодови кисели млека са обогатени с доста вредни вещества, изкуствени подсладители и оцветители. За да сте сигурни, че хапвате полезно кисело мляко, просто си направете плодова салата, залята с кисело мляко. Ето това е полезна храна!

Пиете коктейли

Когато сте на диета, не осъзнавате всъщност колко много калории поглъщате чрез напитките. Хората са склонни да се съсредоточават върху това какво ядат и пренебрегват питиетата. А те са скрити врагове на диетите.

Преяждате на закуска

Повечето диетолози са единодушни, че закуската е най-важното хранене за деня. Зареждате се с енергия, погълнатите калории се изразходват през целия ден. Но това не означава да прекалявате. Освен това препълнена купа с пълнозърнеста закуска, залята до горе с мляко, съвсем не означава здравословна закуска. Пълнозърнестите култури са хранителни и преяждането с тях може да предизвика също обратен ефект.

Свързани статии

Лишавате се

Когато изключвате тотално някои хранителни вещества от менюто си (като мазнини или въглехидрати), вие сами подсъзнателно се подтиквате към натрапчива мисъл и желание за нарушаване на „правилата“ на диетата. Ако просто ограничите приема им няма да се чувствате толкова озверели за кубче шоколад, например.

Лягате си много късно

Странно, но и това има лош ефект върху вашата диета. Хората, които си лягат много късно имат лошия навик да поглеждат какво има в хладилника преди да си легнат. Ако там има нещо вкусно, често си правят направо втора вечеря тайничко.

Мислите, че тренировките ви дават зелена светлина

Това, че тренирате съвсем не означава, че можете да ядете всичко, каквото душа поиска и по колкото го поиска, и да очаквате, че ще отслабнете. Изгарянето на калории при тренировка трябва да е добре подкрепено от специален хранителен режим. В противен случай усилията ви няма да бъдат възнаградени.

Коментирай