Здраве и красота

Свързани с вагината симптоми, които не бива да подминавате

Сърбящ обрив...

13.02.2014г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Здравето на вагината зависи от редица фактори. Едно от най-чувствителните места в женското тяло винаги подсказва когато има здравословен проблем. Често симптоми като зацапване на бельо или сърбеж биват подминавани без внимание, а не трябва. Вижте 7 симптома, свързани с вагината, които не бива да игнорирате.

Вагинално течение

Времето на овулацията е най-фертилният период. През тези дни е нормално от вагината да се отделя гъсто течение, което е без мирис и има леко прозрачна текстура. Докато това течение по време на овулация е напълно нормално, през останалото време други видове течения може да са повод за безпокойство.

Когато течението е бяло или жълтеникаво, наподобяващо извара, вероятно подсказва за гъбична инфекция, при която се наблюдава свръхрастеж на гъбичката, наречена candida.

Нейният свръхрастеж може да се дължи на стрес, прием на антибиотици, диабет. Вагиналното течение може да е и в следствие на сексуално предавани инфекции като гонорея, трихомониаза, хламидия.

Сърбящ обрив

Когато усещате сърбеж и забележите, че имате зачервяване на гениталната област, това може да подсказва за някаква форма на дерматит на вулвата. Може да е в следствие на алергична реакция към дразнител като душ гел, неподходящ интимен гел, носене на синтетично бельо. Понякога такъв сърбеж се наблюдава непосредствено след секс.

Това може да значи че имате алергия към латексови презервативи, лубриканти или спермицидни кремове. Сърбежите могат да подсказват и за евентуален генитален херпес, особено ако няколко часа след започване на сърбежа забележите малки подутини на мястото.

Друг причинител на сърбежа, който се среща рядко е лишей склерозус. Състояние на кожата, което причинява неравномерно бяла кожа най-вече на генитални и анални области.

Усещане за парене

Паренето най-често се усеща по време на уриниране. В зависимост от честотата на уринирането и ако при всяко посещение на тоалетната усещате парене, това може да се дължи на инфекции на пикочните пътища. Паренето често е съпроводено и с лека болка и понякога с кървене.

Мускулни спазми

Неволните спазми на вагината, които засягат около 6% от жените се наричат вагинизъм. Вагинизмът прави проникването по време на полов акт болезнено. Причините за неволните спазми и болки не са съвсем ясни, но специалистите не изключват възможността това да се дължи на безпокойство, притеснение по време на полов акт, стрес.

Промяна в миризмата на вагината

Всяка жена би забелязала, ако има промяна в миризмата на вагината си. Ако усетите неприятна миризма напомняща риба или кисела миризма (след тоалет или полов акт), това в повечето случаи се дължи на бактериална вагиноза, гарднерела. Честите вагинални промивки и сексуалната активност без предпазни средства могат да предизвикат тези проблеми. В редки случай миризмата може да се дължи на тампон, който не е сменян повече от 4 часа.

Кървене

Кървенето и зацапването на бельото зависят от много фактори като възраст и здравословно състояние. Ако сте в менопауза или имате хормонални нарушения, те могат да бъдат причина за зацапване на бельото в дни, в които не се очаква настъпване на месечен цикъл.

Свързани статии

Понякога се случва да има розово течение по време на овулация, както и по време на секс. Ако сексът е бил по-енергичен, това може да е причина за леко кървене, но може и да подсказва за евентуална раничка на шийката на матката.

Други причини за вагинално кървене могат да включват рак на ендометриума, маточни фиброиди, тазова възпалителна болест, извънматочна бременност и други.

Болката по време на секс

С тази болка са се сблъсквали почти 22 % от жените. Тя може да се дължи на сухота на влагалището по време на полов акт. Ако болката се проявява всеки път въпреки, че влагалището е добре овлажнено, това може да подсказва за кисти на яйчниците, инфекции на матката или фалопиевите тръби, белези от стари инфекции или операции, ендометриоза, миома и други.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
pipinana ( преди 10 години )
mnogo e li4no , obiknoveno kogato sam izpalnena s liubov ne use6tam takiva simptomi, vapros na spodeliane mejdu dvama v momenta ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар