Здраве и красота

Здравословни заместители на захарта

Те са богати на витамини и минерали

14.02.2014г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Как подслаждате чая и кафето си? Някои от вас се доверяват на подсладителите, други използват захар, а трети са избрали здравословните ползи на меда. Човешкото тяло се нуждае от глюкоза, за да има енергия.

От друга страна нивата на кръвната захар не бива да бъдат нито много високи, нито ниски. Има няколко вида здравословни подсладители освен меда, които са богати на витамини, минерали и могат да бъдат част от приготвянето на сладкиши или когато искате да подсладите напитката си.

Кленов сироп

Кехлибарен на цвят, сладък и приятен на вкус, кленовият сироп се използва от много хора за подслаждане на храни и напитки. Богат източник е на манган и цинк. Идеален заместител е на бялата захар в приготвянето на сладкиши.

В случай, че изберете в тестото за кекс да добавите кленов сироп вместо захар, трябва да знаете, че 3/4 чаша кленов сироп е равен на една чаша захар. Направете го част от вашата здравословна закуска от овесени ядки, за подслаждане на палачинки, печена тиква, както и за сладки сосове към ястия.

Захар от кокосова палма

Този естествен подсладител, получен от сока на кокосовите дървета, също е здравословен заместител на бялата захар. Има нисък гликемичен индекс, което значи, че ще причинява леко покачване на кръвната захар, в сравнение с бялата захар. На вид и вкус напомня за кафявата захар. Захарта от кокосовата палма е подходяща за подслаждане на чай или кафе, шейкове или сладкиши.

Суканат – сурова тръстикова захар

Получава се от рафиниране на сок от захарна тръстика. Има зърнеста структура, богата е на витамини и минерали, включително калий, калций, желязо и витамин В6. Тръстиковата захар е подходящ заместител на бялата или кафява захар при приготвянето на сладкиши. Има аромат подобен на меласата.

Меласа

Меласата е тъмна на цвят и гъста течност получена от вторичния продукт от производството на рафинирана захар. Извлечените сокове се варят три пъти като всяко кипене произвежда различна степен на меласа. При всяко варене и кристализация се извлича максимално количество захар. При първото варене се получава меласа с кехлибарен цвят и най-високо съдържание на захар.

Свързани статии

При второто варене меласата е по-тъмна на цвят и с по-малко захар, а след третото варене тя е тъмна, гъста и най-бедна на захар. От трите степени на преработка тази, която се получава след третата е най-полезна и питателна. Меласата е богат източник на калций, магнезий, калий и желязо, както и манган, цинк и мед. Меласата има нисък гликемичен индекс.

Може да замените захарта с меласа при приготвянето на сладкиши, при подслаждането на чай или да разтворите малко количество от нея в чаша топла вода и това да бъде вашият добър старт на деня.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Veska Slavova ( преди 9 години )
Не ми стана ясно меласата от какво растение се получава. Не разбрах също захарта така наречена "Кафява, нерафинирана, тръстикова" къде попада в горния списък и ако е възможно да получа повече информация за нея., защото смятам, че след бялата захар тя е втора по консумация. Другите горе изредени лично аз не съм ги срещала по магазините , дори и някой "био" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота