Салвията (Salvia divinorum) е растение, известно с халюциногенните си свойства. Въпреки това схващането, че тя се причислява към класа наркотични вещества е погрешно. Някои изследвания показват, че салвията може да се използва дори при лечение на зависимости.

Но любопитното е, че салвията има и много полезни действия. Тя има голям лечебен потенциал. Лабораторните изследвания показват, че чудотворната билка може да лекува редица болести и психични разстройства. Добре повлиява симптомите на болестта на Алцхаймер, шизофрения, депресия, безсъние, стрес, ревматични болки, анемия и главоболие.

Градинският чай или още Salvia Officinalis принадлежи към семейството на салвията и има благотворно действие върху кожата. Етеричното масло от тази лековита билка се извлича чрез парна дестилация на листата на градинския чай. Той е вечнозелено растение, произхождащо от средиземноморския регион и Северна Африка. Полезните му свойства се използват от векове в различни европейски и азиатски страни.

Грижа за кожата

Листата на салвията имат забележителни химически съединения, етерични масла и витамини, известни със свойствата си да предотвратяват заболявания по кожата и да поддържат добра профилактика.

Салвията има антибактериални, противовъзпалителни, антисептични и стягащи свойства спрямо кожата. Стимулира циркулацията на кръвта към повърхностните слоеве на епидермиса.

Още по темата

Антиоксидантите, които съдържа, помагат за забавяне процесите на стареене и осигуряват мощна защита срещу свободните радикали.

Градинският чай е богат на калций и витамин А, които са необходими в борбата със свободните радикали, които увреждат клетките на кожата. Ежедневната регенерация на кожата се стимулира силно от нивата на витамин А в организма.

Антибактериалното действие на етеричното масло от градински чай помага при предотвратяването на инфекции по кожата. Регулира производството на себум, тонизира и обновява космените фоликули.

Освен това има и силно противораково действие, помага за облекчаване симптомите на акне, екзема и псориазис.

Снимки: morguefile.com