Здраве и красота

Домашни трикове за премахване на черни точки

Черните точки са предпоставка за прерастване на мастното натрупване в гнойно възпаление

03.03.2014г. / 10 46ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Така наречените черни точки са един от най-дразнещите и неприятни проблеми, които възникват по кожата. Упорити са и трудно се премахват, а повторната им поява е почти сигурна. Много често черните точки са предпоставка за прерастване на мастното натрупване в гнойно възпаление и в последствие – почва за акнетични пъпки.

Съществуват много агресивни козметични продукти за борба с черните точки, но има и някои домашни лекове, които дават не по-малко добър резултат. Ако предпочитате натуралните начини за справяне с проблемната кожа, ето някои от най-добрите!

Мачкането и стискането на черните точки е непрепоръчително. Така се увеличава рискът от възпаление. От изключителна важност е доброто почистване на кожата.

Ексфолиране и абразивно почистване

Специално за мазна кожа е много подходящо да използвате индийско орехче за подсушаване на кожата и намаляване на лъщенето. То придава гладкост и мекота на кожата. Млечната киселина в млякото пък помага за отстраняване на мъртвите клетки при изплакване.

За ефективно ексфолиране можете да използвате още комбинации – хлебна сода и вода, лимонов сок и захар, сол и заквасена сметана. Маските от тези продукти почистват в дълбочина и заздравяват кожата. Почистете лицето, след това нанесете с масажни движения избрания от вас вариант на ексфолираща маска. Не забравяйте, че в зоните с повече черни точки е препоръчително да не натискате особено много.

Направете това в продължение на 3 до 5 минути, след това изплакнете добре.

Почистване с мед

Медът е лепкав и невероятно богат на полезни вещества, не само за кожата, но и за целия организъм. Заради лепкавата си текстура е много подходящ за почистване в дълбочина на кожата. Не е необходима специална подготовка. Просто нанесете меда с пръстите си върху кожата на лицето и разтрийте с леки масажиращи движения. В областите с черни точки – потупвайте с пръсти така, че да се усеща придърпване на кожата. Това ще помогне за по-лесното почистване на мастните натрупвания.

Свързани статии

Медът ще полепне добре и в дълбочина по порите на кожата и чрез придърпващите движения ще премахнете замърсяванията без да стискате и опъвате кожата. Има антибактериален и антиоксидантен ефект, което спомага за по-дълготрайното поддържане на порите чисти и ги запазва от почерняване. Правете този ексфолиращ масаж в продължение на 3 минути и след това изплакнете.

Маска с яйца

Маската от яйчен белтък е много ефикасна. На почистена кожа нанесете белтъка с помощта на много мека четка или с пръсти. Започнете с тънък слой и го оставете да изсъхне. Наблегнете на областите с най-много черни точки.

Оставете маската да действа в продължение на 15 минути, докато не усетите засъхване и придърпване на кожата. С топла и влажна кърпа изтрийте маската от лицето много внимателно. Кожата става гладка и мека на допир, а черните точки избледняват.

Превенция

  • Не мийте лицето си с прекалено агресивни и разяждащи целостта на епидермиса препарати. Това е предпоставка за натрупване на още повече мастни отлагания, себум и нечистотии, които предизвикват повторна поява на черни точки!
  • Носете възможно най-малко грим!
  • Използвайте ябълков оцет – помага за стягане на порите и премахване на свръхсекрецията на мастните клетки
  • Правете си маска с желатин, разтворен в доматен сок – действа като метод за свиване на порите и уеднаквява тена.
  • Веднъж на седмица си правете парни бани на лицето. Това ще помогне порите да се отпушат и да станат по-лесни за дълбоко почистване!
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 3 години )
Изпробах ги и вършат страхотна работа всички методи , но съм най - доволна от този с меда . БЛАГОДАРЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар