Здраве и красота

Как да редуцираме нивата на лошия холестерол?

Какво е добре да включите в диетата си?

25.02.2014г. / 09 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Една от „болестите“ на новото време е високият холестерол. Бройката хора, борещи се с рисковите фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания нараства главоломно, и една от най-честите причини на подобни заболявания е натрупването на холестеролни плаки по съдовете.

По същество холестеролът е важно за организма вещество. Той се произвежда главно в мозъка, нервната тъкан и черния дроб и е важен за работата на организма. Холестеролът е неразделна част от клетъчните мембрани и се използва за производство на витамин D, различни хормони и жлъчни киселини в тялото.

Холестеролът има транспортна функция. Когато обаче нивата на лошия холестерол се покачат, се образуват така наречените плаки по артериите, което е предпоставка за по-нататъшно запушване на съд и предизвикване на остри сърдечни състояния като инфаркт например.

За да намалите нивата на лошия холестерол, е необходимо да включите в диетата си някои храни, известни с мощната си редуцираща сила срещу холестерола. Ето кои са те:

Овес

Овесените ядки са мощно средство за борба с холестерола. Те имат свойството да прочистват плаките по съдовете, а и са много подходящи за ежедневната ви закуска. Необходими са само две порции овесени ядки на ден, за да намалят холестерола ви с 5,3% само за 6 седмици. Овесът съдържа веществото бета-глюкан, което абсорбира лошия холестерол от клетките.

Червено вино

Червеното вино е изключително полезно в много аспекти. Борбата с лошия холестерол е един от тях. Две чаши червено вино на седмица оказват невероятно благотворно влияние върху нивата на холестерола.

Сьомга и всички видове тлъста риба

Тлъстите риби са невероятно богати на омега-3 мастни киселини, което ги прави истинско природно чудо в борбата с холестерола. Ако имате високи нива на холестерол, хипертония или висок сърдечносъдов риск, включете в менюто си сьомгата. Тя повишава нивата на добрия необходим за организма холестерол с около 4%.

Свързани статии

Чай

Чаят е богат на антиоксиданти. Те са силно средство за понижаване на холестерола, и не само. Важни са в борбата със свободните радикали, причиняващи редица заболявания.

Шоколад

Здравословна доза шоколадови блокчета ще ви пази от лошия холестерол. Антиоксидантите в тъмния шоколад подобряват циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове, спомагат за прочистването им от плаките и допълнително подобряват работата на черния дроб. Според някои експерти са позволени по 50 грама черен шоколад всеки ден, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания с до 20%.

Спанак

Спанакът подобрява мускулната сила, зарежда организма с желязо, съдържа изключително богат набор от флавоноидни съединения, които намаляват опасността от развитие на рак, сърдечни заболявания и остеопороза. Половин чаша спанак на ден предпазва от инфаркт и намалява холестерола.

Коментирай