Здраве и красота

Бета глюкани – какво представляват и откъде да си ги набавим?

Изключително полезни за здравето и с мощно действие срещу лошия холестерол

25.02.2014г. / 08 19ч.
Илияна Николова
Снимка:Photl

Снимка:Photl

Бета глюканите са вид водноразтворими фибри, изключително полезни за здравето и с мощно действие срещу лошия холестерол. Те представляват влакна, свързани в състава на жлъчните киселини, необходими за метаболизиране на храната.

Тези киселини се генерират в черния дроб с помощта на холестерола в организма, като по този начин нивата му спадат. Затова е добре да се приемат повече такива храни, които да провокират редукцията му в организма и впрягането му в механизми, намаляващи нивото му.

Бета глюканите се срещат в някои храни, които е добре да бъдат включени в менюто, ако не в дневното, то поне в седмичното. Предимствата и здравословните им ползи не са за подценяване!

Гъби


Гъбите са богат източник на бета глюкани. Съдържат множество фитонутриенти и полизахариди, които имат силни противоракови свойства. Те засилват имунната система и повишават нивата на добрия холестерол. Стимулират производството на бели кръвни телца.

Най-богати на бета глюкани са гъбите шийтаке, майтаке, рейши, но и гъбите, срещащи се в нашите гори са не по-малко богати на полезните вещества.

Пълнозърнести храни


Те са сред най-богатите на бета глюкани. Овесените ядки са много подходящи, защото само 3 грама от тях на ден внасят в организма незаменими разтворими фибри, които намаляват холестерола с до 10%. Това прави овеса изключително добър заместител на консервативното медицинско лечение на високия лош холестерол.

Други полезни пълнозърнести култури, богати на бета глюкани са ечемикът, ръжта и пшеницата. Ако съумеете да включите в хранителния си режим редовна консумация на разнообразието от зърнени култури, ще намалите нивата на холестерола до 25%, обобщава скорошно изследване.

Пшеницата и ръжта са малко по-бедни на бета глюкани в сравнение с ечемика и овеса, но все пак полезните им действия са налице. В ечемика има съединения, съдържащи пропионова киселина, която има свойството да разгражда чернодробни ензими, провокиращи производството на излишък от холестерол. Това го прави една от най-полезните в това отношение пълнозърнести храни.

Фурми


Фурмите са богати на фибри плодове, идващи от Близкия Изток. Те съдържат големи количества бета глюкани, витамини и въглехидрати. Разтворимостта на бета-D глюкана във фурмите му позволява да се свързва с холестерола и да го извежда от тялото чрез отделителната система. Този бета глюкан понижава нивата на кръвната захар, помага за подобряване перисталтиката на червата и ги прочиства от наслагвания.

Редовният прием на храни, богати на бета глюкани подобрява защитните функции на организма срещу:

  • Рак
  • Сърдечносъдови заболявания
  • Хипертония
  • Инфекции
  • Подобрява имунната защита
  • Ускорява редукцията на теглото
  • Намалява холестерола
  • Помага за по-бързо възстановяване при изгаряния

Снимки: Photl; Stock Xchng

Коментирай