Здраве и красота

Причини за кървене на венците

Кървящи венци в следствие на прием на някои медикаменти

14.03.2014г. / 16 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Кървящите венци са едно от най-честите неразположения и един от най-подминаваните проблеми, свързани със здравето на устната кухина. Кървящите венци често се опитват да посочат наличието на друг здравословен проблем или състояние. Кои са най-честите причини за подутите и кървящи венци?

Имате гингивит

Плаката, която се натрупва по зъбния емайл може да е причина за бактериално възпаление на венците. Възпалените венци невинаги са болезнени, ето защо това състояние често е игнорирано.

Нелекувано, то може да доведе до по-сериозни последствие като пародонтоза, характеризираща се с разрушаване на тъканта и загубата на зъби. Обърнете внимание когато миете зъбите си или ги почиствате с конец дали не оставят кървави следи от венците. Добрата орална хигиена може на 100% да предотврати гингивита.

Вие пушите

Пушачите са изложени на по-висок риск от поява на кървене от венците. Пародонтозата е и по-често срещана при хората, които пушат. Нездравословните вещества, които поемате със цигарения дим, вредят на здравето на устната кухина. Пушачите имат по-ниска имунна реакция към инфекциите, както и по-лошо кръвоснабдяване, фактори, които могат да са причина за кървенето на венците.

Храните се нездравословно

Разнообразното и здравословно хранене е ключово за здравето на венците. Консумирането на достатъчно витамини, минерали и протеини е важно не само, за да имате здраво тяло, но и за да имате здрави и некървящи венци. Всекидневно трябва да консумирате от така наречените „чудодейни храни“, които поддържат зъбите и венците чисти и здрави. Хапвайте повече ябълки, моркови, краставици, не забравяйте за млечните храни, полезната риба и зеления чай, който по естествен начин почиства зъбите.

Хормонални промени

Хормоналните промени по време на месечния цикъл или бременността също увеличават шанса венците да кървят. При някои жени с настъпването на месечния цикъл успоредно се наблюдава и проблемът с кървящите венци. Хормоналните проблеми увеличават шанса и от появата на пародонтоза.

Кървящи венци в следствие на прием на някои медикаменти

Някои лекарства могат да повишат риска от кървене и подуване на венците, като лекарства за кръвно налягане. Други медикаменти могат да предизвикат сухота в устата, което също е предпоставка за проблеми с венците.

Намаляването на слюнчения поток в устата е причина за неотмиването на хранителни остатъци, както и за проблем при неутрализирането на киселините в устата. Ето защо не бива да допускате сухота в устната кухина. Пийте по-често вода, дъвчете дъвка, смучете парче лимон.

Имате лоша устна хигиена

Ако оралната ви хигиена е занижена, четката за зъби е с по-твърд косъм, не ползвате конци за почистване на зъби както и дентална вода, всичко това е предпоставка за кървене на венците. Меките косъмчета на четките за зъби са препоръчителни, когато имате проблем с венците. Следете на опаковките на четките за степента на твърдост на косъмчетата.

Коментирай