Здраве и красота

Често срещани причини за лош дъх в устата

Спазвате очистваща диета

27.03.2014г. / 11 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Често дори и при спазване на отлична орална хигиена усещате, че имате неприятен вкус и дъх в устата си. Хигиената е от особено значение за поддържането на доброто здраве на устната кухина, но понякога има други фактори, които могат да отключат лошия дъх.

Някои видове инфекции

Има много видове инфекции, които могат да се окажат причина за лошия дъх. Инфекциите в устната кухина и по-специално тези на венците са едни от най-често срещаните. Но не бива да подминавате и друг вид като тези на дихателните пътища като бронхит, синузит, възпаление на сливиците и други. Задържането на слузта, застояването на храната са причина за образуването на бактерии, причинители на лошия дъх.

Пропускане на сутрешното хранене

Сутрешното хранене не бива да се пропуска по ред причини, една от които е лошият дъх. Въпреки че сте си измили старателно зъбите, закуската помага за потушаването на сутрешния лош дъх като спомага за отделянето на слюнка и пречиства бактериите от езика. Освен това когато пропускате закуската или друго хранене през деня, дългите часове, в които стомахът ви не получава храна или напитка също могат да предизвикат лош дъх.

Спазвате диета

Често срещано е при спазването на диета да има промяна в дъха ви. Когато диетата е очистваща, през първите дни ще усещате неприятен вкус и мирис в устата си. От друга страна храни с високо съдържание на протеини генерират големи количества от аминокиселини, които захранват бактериите причиняващи лош дъх. Лошият дъх често се среща и при хора страдащи от затлъстяване или имащи хормонални нарушения.

Свързани статии

Дишане през устата

Често в следствие на настинка или алергия се налага да дишате през устата. Това изсушава тъканите в устата, което възпрепятства слюноотделянето. За да намалите този процес, пийте повече вода, за да отмиете бактериите в устната кухина.

Някои заболявания и медикаменти

Има редица заболявания, които са причинители на лошия дъх като диабет, бъбречна недостатъчност, затлъстяване. Те налагат приемна определени медикаменти, които също могат да бъдат пречка за свежия дъх в устата.

Оплаквате се от стомашни киселини

Когато имате киселини в стомаха, не само изпитвате болка, дискомфорт и често оригване, но и забелязвате неприятния дъх от устата. Обърнете внимание колко често се проявяват тези киселини и след консумацията на какви храни и напитки.

Коментирай