Здраве и красота

Витамин B12 и здравето на костите

Предпазва костите от фрактури

06.04.2014г. / 08 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Костите са изградени от сложна система вещества, състояща се от колаген, минерали като калций и фосфор, съединителна тъкан и други. Както всеки орган в човешкото тяло, така и костите се нуждаят от специални грижи, за да бъдат здрави.

В много аспекти храненето и начинът на живот влияят върху тяхната здравина и функция. Те се нуждаят от достатъчен прием на калций, фосфор, магнезий, цинк и витамини C, B6, D, К и един от най-важните – витамин В12.

Той е водоразтворим и отговаря за редица процеси в тялото като за неврологичните функции, синтеза на ДНК и метаболизма на мазнините и протеините и е особено важен за здравето на костите. Защо?

Грижи се за костната плътност

Витамин B12 играе важна роля в дейността на костните клетки при формирането на костите и производството на червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки са важни за здравето и нормалната функция на костната система.

Свързани статии

Според специалисти дефицитът на този витамин може да доведе до намаляване на костната минерална плътност. Това ще направи костите ви по-чупливи. С напредване на възрастта костите стават по-слаби и крехки. Когато не получавате достатъчно количество витамин В 12, вие се излагате на риск от появата на остеопороза.

Предпазва костите от фрактури

Понижаването на костната плътност увеличава риска от костни фрактури, особено при вегетарианците и веганите. Според проучване, публикувано в „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“, липсата на витамин В12 в организма може да увеличи риска от фрактура на бедрената кост .

Ето защо тези хора, които следват модела на хранене на вегетарианците е добре да приемат храни, богати на витамина или хранителни добавки, обогатени с него.

Как да си набавите необходимите количества витамин В12?

За да има здрави кости един възрастен се нуждае от 2,4 микрограма на ден от витамина. Храни богати на него са морските дарове, мидите, млякото, месото, сиренето, яйцата, гъбите, рибата, хайвер и други.

снимка: photl.com

Коментирай