В дейността на половите органи една от най-важните роли се пада на яйчниците. Те са жлези, разположени от двете страни на матката, близо до тазовите стени, свързани с еластична връзка. Наподобяват формата на бадем, а големината им се мени под влияние на цикличните промени. Повърхността им в началото е гладка, но с течение на времето става неравна.

В яйчника за 28 дни една от яйцеклетките (овоцит) узрява и при овулация тя се освобождава, за да бъде оплодена. Ако не се осъществи оплождането, се наблюдава менструация, с която се отбелязва краят на половия цикъл.

Друга функция на яйчниците е свързана с отделянето на полови хормони – естроген и прогестерон. Те са много важни за нормалното функциониране на менструалния цикъл, бременността, както и нормалната женска физиология. Активният период на яйчниците започва през пубертета и завършва с настъпването на менопаузата.

Най-често срещаното заболяване при яйчниците е кистата, която се наблюдава при всяка втора жена. Най-общо казано тя представлява образувание, съдържащо течност. Този мехур нараства, подхранван от кръвоносните съдове. Възможно е да се завърти, като по този начин се спира достъпът на хранителни вещества, в следствие на което се появяват силни болки в корема, повръщане и др.

Различават се функционални и органични кисти. Първите се причиняват от смущения в мензисния цикъл. Те много често изчезват след мензис и не са канцерогенни.

Дейността на жлезите с вътрешна секреция се направлява от нервната система. Яйчниците се контролират от хипофизната жлеза. Когато жените са нервни и неспокойни, хипоталамусът, който е много чувствителен на психически смущения, започва да подава грешни импулси към яйчниците. Яйчниковият фоликул не освобождава овоцида, а продължава да се развива, като се пълни с течност. Ако кистата се образува след овулация, освобождаването на двата хормона – естроген и прогестерон продължава.

Функционалната киста не се нуждае от операция. Тя може да се излекува с помощта на медикаменти. Най-често помага приема на прогестерон в големи дози. Противозачатъчните хапчета блокират овулацията. Ако редовно приемате противозачатъчни таблетки, може никога да не се развие киста на яйчника.

Другият вид кисти са органичните. Те са различни по произход и е задължително да бъдат оперирани, защото има опасност да дегенерират в рак. При нарастване притискат пикочния мехур или червата, което може да причини тежки усложнения, дори вътрешни кръвоизливи.

Кистите се откриват при гинекологичен преглед чрез ехографско наблюдение. Ако имате смущения в мензисния цикъл и дифузна болка ниско в корема (а може да е силна и едностранна), се обърнете към лекуващия лекар.