Разширените пори развалят естествената красота на кожата на много жени. Мазната и с неравномерен тен кожа е директно свързана с проблемните пори. Как можете да се спасите от тях? Кое помага за свиването им и изглаждането на тена?

Какво представляват разширените пори?

Преди да отговорим на въпроса „Как да премахнем порите?“ нека обясним какво всъщност причинява тяхното разтваряне. Порите са своеобразна „тръба“, с помощта на която мастните жлези по кожата на лицето изхвърлят навън секрета си. Хиперфункцията на мастните жлези предизвиква прекалено омазняване на кожата, което увеличава порите.

Причини за възникване на отворени пори

Слънчевата светлина уврежда колагена в кожата, което намалява еластичността й. Това води до уголемяване на порите, които дори в някои случаи изглеждат направо като разтворени. Стареенето е друг фактор, който предизвиква разграждане на естествените протеини в кожата, които отговарят за балансирането на текстурата на кожата и тена.

Ексфолиране

При проблема с разширените пори дълбокото почистване и ексфолиране са от съществено значение, за да се отървете от неприятния проблем. Имайте предвид, че прекомерното ексфолиране също не е препоръчително. То води до пресушаване на кожата и други проблеми.

Още по темата

Пъпки

Никога не стискайте пъпките. Когато ги изстисквате вие повреждате порите в дълбочина и това предизвиква допълнително разширяване. Това прави пората неспособна да възвърне предишната си нормална ширина.

Слънцезащитни кремове

Почти всички сме склонни да забравяме слънцезащитните кремове, когато не сме на плажа. А дори и тогава, разчитаме на криенето под сянката на чадъра. Но слънцето е безпощадно! Колагеновата деградация може да доведе до трайно увреждане на порите на кожата, причинено от вредните UV лъчи.

Микродермоабразио

Този метод е друг подходящ козметичен начин да повлияете разширените пори. С тази лека почистваща мъртвия слой клетки процедура, ще освежите кожата на лицето, ще свиете порите и ще изгладите тена. Тази техника включва използването на фини кристали и механичен пилинг, което повлиява изключително благоприятно порите.

Грижа за кожата след почистване на порите

  • Контролирайте продукцията на себум с помощта на съдържащи киселини продукти, най-вече салицилова киселина. Добре е тя да бъде основна съставка на почистващите процедури.
  • Редовната употреба на продукти с ретинол през нощта намалява мастната секреция и отпушва порите. Ретинолът съдържа витамин А, който нежно ексфолира кожата отвътре навън.