Пациентите със сърдечносъдови заболявания почти винаги са съветвани да променят драстично диетата си, защото храната и правилното хранене са най-важните фактори за доброто състояние на сърцето.

Сърдечнатадиета бди стриктно над ниските нива на лошия холестерол. Хората с такива проблеми трябва много внимателно да подбират храни, които не са богати на наситени мазнини.

Препоръчителни храни

Диетите, подходящи за хора с кардиологични проблеми, трябва да включват постни протеини, като такива от пилешко месо, пуешко, белтъци, пълнозърнести и зърнени храни, кафяв ориз, пресни плодове и зеленчуци.

Полезните масла за здрава сърдечносъдова система са зехтин, омега-3 мастни киселини, намиращи сев мазните риби като сьомгата. Препоръчват се в умерени количества, разбира се.

Нискомаслените млечни продукти като обезмаслено мляко, нискомаслено сирене, обезмаслено кисело мляко също са чудесен източник на протеини и калций.

Храни, които трябва да бъдат ограничени

Диетата за пациентите със сърдечносъдови заболявания и тези със сърдечносъдов риск трябва да е бедна на натрий. Той е основен причинител на задръжка на течности в организма – една от главните причини за високо кръвно налягане и увреждане на стените на кръвоносните съдове.

Още по темата

Преработените храни като колбаси, консервирани супи, полуготови бульони, пакетирани храни, трябва да бъдат избягвани. Сухите храни като чипс, пържени мазни храни, следва да бъдат заменени с печени такива.

Готварски предложения

Използването на пресни съставки ще ви помогне да намалите мазнините, както и съдържанието на сол в храната. Използвайте ограничени количества слънчогледово олио и зехтин за готвене. Вместо да сотирате и пържите, наблегнете на готвенето на пара и грил.

Подправяйте ястията с пресни билки, пресни плодови сокове, както и пикантни сосове. Това ще ви помогне да ограничите до минимум приема на натрий, както и на излишни мазнини, които ще повишат холестерола.

Вашият здравословен ежедневен план трябва да включва и 30-минутни упражнения поне през ден. Съчетанието между полезна храна и физическо натоварване следва да е назначено от лекуващия ви кардиолог.

Поддържането на здравословно тегло е решаващо за сърдечното здраве.