В наши дни почти във всяко домакинство има микровълнова фурна. Най-често я използваме за притопляне на храна и напитки или за размразяване. Въпреки удобството от нейното използване вижте какво не е добре да се готви, притопля или размразява в микровълнова.

Кърма

Много кърмещи майки замразяват своята кърма, което значително улеснява тяхното динамично ежедневие. Притоплянето на кърмата както и размразяването й не бива да стават в микровълновата фурна.

Там няма как да контролирате температурата и нейното разпределяне. Според учени от Станфордския университет притоплянето на кърмата по този начин елиминира голяма част от нейните най-важни съставки и дори може да е причина за развитието на вредни за бебето бактерии.

Броколи или други зеленчуци

Вероятно сте чували, че зеленчуците трябва да се консумират в суров вид или в краен случай приготвени на пара. Дори и на пара, те губят около 11% от полезните антиоксиданти и важните витамини и минерали. Когато ги приготвяте в микровълнова, те губят около 97% от полезните си съставки.

Размразяване на месо

В зависимост от модела на микровълновата фурна(в някои от тях поставените продукти се въртят, в други не). Това често може да е причина за неравномерното сготвяне или размразяване на храната.

Но когато решите да ускорите процеса на размразяване, често краищата на месото започват да се готвят и покафеняват, докато вътрешността му остава замразена. Според японски учени месото, което се готви повече от 6 минути в микровълнова фурна може да загуби половината от полезния и важен витамин В12.

Още по темата

Замразени плодове

Когато приготвяте бърз десерт с горски плодове, когато не разполагате с пресни, добавяте замразени. Тъй като времето никога не ви стига, обикновено ги размразявате в микровълновата фурна.

Плодовете също като зеленчуците са богати на полезни хранителни вещества, които не само се губят при размразяването в микровълновата, но и по-ранни проучвания на руски учени доказаха, че глюкозидът, който се съдържа в тях е възможно да се конвертира в канцерогенно вещество.

Храна, която притопляте в пластмасови опаковки

Храните, които стават готови за 2-3 минути в микровълновата наричаме полуфабрикати. Те се „готвят“ в пластмасовата опаковка, в която се продават. Когато пластмасата се нагрее тя директно може да отдели вредни токсични химикали в храната, което според специалисти може да е причина за появата на канцерогенни образувания.

Снимка: freeimages.com