Здраве и красота

Витамини, полезни при астигматизъм

Богати на витамин A храни

08.05.2014г. / 13 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Астигматизмът е зрителен проблем, който засяга роговицата на окото. Нормално, тя трябва да има кръгла форма. При хората страдащи от астигматизъм роговицата има овална или продълговата форма, т. е., не е симетрична. Както при редица други здравословни проблеми, така и при астигматизъм храната може да бъде мощно лекарство.

Подходящата храна може не само да предотврати появата на този зрителен проблем, но и да помогне за подобряване на зрението. Най-често симптомите на това състояние включват болки в очите, замъглено виждане, умора, главоболие. Специалистите нямат точно обяснение за появата му, но до голяма степен генът играе роля.

Въпреки това с напредване на възрастта роговиците на окото могат да загубят естествената си закръгленост. Има редица фактори, които могат да повишат риска от появата на астигматизъм като стрес, умора, заседнал начин на живот и неправилно хранене.

За да запазите и подобрите здравето на очите си е добре да обърнете внимание на начина на хранене.

Едни от най-полезните храни, които е добре да консумирате по-често са:

Храни, богати на витамин А

Изключително важен витамин не само за здравето на косата и кожата, но и на очите. Едни от най-добрите източници на този витамин са спанак, сладки картофи, моркови и тиква. Консумирайте всекидневно от тях или се консултирайте с лекар за допълнителен прием на хранителна добавка, обогатена с витамин А.

Храни, богати на витамин В

Може да си го набавите консумирайки червено месо, риби като сьомга, сом, пъстърва (както и много други видове риба) и авокадо.

Друг важен витамин, който е добре да приемате е витамин С. Консумирайте повече цитрусови плодове, червени чушки, ягоди, киви, тъмнозелени зеленчуци и други.

Свързани статии

Освен от полезните витамини, организмът ви ще се нуждае и от достатъчен прием на елементи като цинк, магнезий и калций. Тях може да си набавите с консумацията на боб Лима, ядки, стриди, птиче месо, кисело мляко, извара, тиквени семки, броколи и други. Не пропускайте и консумацията на яйца, които са богати на лутеин, витамини А, В12, D, цистеин, лецитин, които са полезни за очите.

Има и билки, които могат да предотвратят появата на астигматизъм или да забавят неговата прогресия като куркума, боровинка, корен от тинтява, екстракт от борова кора, гинко билоба и други. За да запазите погледа си остър намалете до минимум консумацията на мазни и преработени храни, както и на сол.

Ако работите с компютър, не забравяйте на всеки 10-15 минути да правите кратка почивка от монитора.

Снимки: freeimages

Коментирай