Редовното старателно миене на зъбите поддържа венците здрави, зъбите бели и дъхът ви е свеж. Но често при сутрешния и вечерен тоалет, пропускаме някои детайли като използването на дентални конци и дентална вода за уста.

Какви са останалите грешки, които трябва да елиминираме? Вижте няколко съвета за здрава устна кухина.

Използване на четка, която не е подходяща за вас

Обърнете внимание какво пише на опаковките на четките за зъби. Описан е видът на косъмчетата им – меки, твърди. Посочен е срокът на годност, дали има приставка за почистване на езика и вътрешната страна на бузите и т. н. Освен всичко това, обърнете внимание и на главата на четката за зъби.

Ако тя е твърде голяма, няма да ви бъде удобно да миете добре зъбите си, особено кътниците. Затова изберете четка с подходящи косъмчета, които да не разкървавят венците и четка с подвижна гъвкава глава.

Не миете редовно зъбите си

Зъбите трябва да се мият два пъти дневно. Някои стоматолози биха препоръчали и три. Вечер миете зъбите, за да отстраните остатъците от храната, а сутрин, за да премахнете бактериите, които са се натрупали през нощта.

Когато пропускате миене се увеличава размножаването на бактерии в устната кухина. Натрупаната плака благоприятства този процес, а в резултат на това вие повишавате риска от появата на кариеси и заболявания на венците.

Миете неправилно зъбите си

В повечето стоматологични кабинети има схеми, показващи правилното четкане на зъбите. Не трябва да движите четката си с хоризонтални движения. Четката трябва да бъде поставена под ъгъл от 45 градуса и да се правят вертикални движения и движения в кръг.

Четкането на зъбите трябва да продължи не по-малко от 2 минути. Разделете устната кухина на 4 области. Така за всяка област отделяйте по 30 секунди. Ако сте от мързеливите, инвестирайте малко повече средства в закупуването на електрическа четка за зъби.

Миете твърде кратко и агресивно зъбите си

На всеки от вас се е случвало сутрин да закъснява за работа и да прави експресен тоалет. В тези дни миенето на зъбите трае само няколко секунди и е съпроводено с натиск върху венците и зъбите. Това няма да помогне да почистите зъбите си старателно и най-много да си разраните венците.

Още по темата

Пропускате някои части

Четкането на зъбите става от трите страни. Първата е вътрешната (откъм езика) част, втората е повърхността, с която горните и долните контактуват, и третата е тази откъм бузите. При четкането на зъби се забравят и страната, която е откъм бузите, както и езикът.

Не бива да пренебрегвате четкането на езика. Върху него се натрупват най-много бактерии, които често са причина за лош дъх.

Не сменяте редовно четката си за зъби

Четката за зъби трябва да се сменя на 2-3 месеца. Ако преминете този срок на годност на четките, не само че няма да почиствате добре устната си кухина, но може да навредите на здравето на венците и зъбите.

Съхранявате четката си влажна

Хубаво е да имате две четки за зъби. Едната да бъде за сутрешното миене, а другата за вечерното. Ако ползвате само една, измивайте я добре от пастата за зъби и с палеца минете няколко пъти през косъмчетата, за да отстраните излишната вода. Мократа четка е идеална за размножаване на бактериите.

Снимки: thinkstock