Здраве и красота

Разнообразните употреби на евкалиптовото масло

В разкрасяването и дома

26.05.2014г. / 08 14ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Евкалиптовото етерично масло се използва от векове заради доказаните му лечебни свойства. То е аналгетик и има антивирусно, антибактериално и антисептично действие, което го прави едно перфектно средство за лечение на множество състояния в домашни условия.

Освен това евкалиптовото масло е и много добър дезинфектант. Може да се използва много успешно в домакинството за почистване и ароматизиране на различни повърхности.

Какви са разнообразните употреби на евкалиптовото етерично масло и защо е добре да го използвате?

Лек срещу страдания в гръдния кош

Евкалиптовото масло се използва от древността за лечение на запушен нос, секрети в горните и долните дихателни пътища. Смесете няколко капки от етеричното евкалиптово масло с кокосово масло за основа и намажете върху гърдите и гърба.

За прочистване на синусите евкалиптовото масло е чудесно помощно средство. Можете да го добавите към физиологичен разтвор за почистване на синусите за по-бързо облекчение.

Ароматерапия

Евкалиптовото етерично масло има силно благоухание. Поради това си свойство е мощно средство за премахване на главоболието и запушването на носа. Просто добавете няколко капки в кипяща вода и си направете инхалация под кърпа за най-малко 15 минути.

Свързани статии

Защита срещу вредните UV-лъчи

Използвано директно върху кожата в наситения му вариант, евкалиптовото масло има защитни функции срещу слънчевите лъчи. Но трябва да се има предвид, че защитният му фактор е нисък и не бива да се стои прекалено дълго на слънце само с него. Можете да го добавите към лосиона си срещу изгаряне като допълнителна мярка за защита.

Борба с вредителите по животните

Евкалиптовото масло помага на домашните любимци да се отърват от бълхите и кърлежите. Силният му аромат ги прогонва и предотвратява повторната им поява. Смесете няколко капки евкалиптово масло с шампоана за кучета и нанесете. Изчакайте няколко минути и изплакнете.

Масаж

Евкалиптовото масло е чудесно етерично масло за масаж както на тялото, така и на скалпа. Успокоява кожата и навлиза в епидермиса като хидратира в дълбочина.

В домакинството

Можете да използвате евкалиптовото масло като го добавите към чиста топла вода и да почистите подовите повърхности много успешно.

Коментирай