Здраве и красота

Главоболие, причинено от диабет – какво помага?

Как да регулираме нивата на кръвната захар?

01.06.2014г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Диабетът е коварно заболяване, което, за съжаление, често се отключва без болният да забележи. Първоначално няма никакви симптоми, или те са твърде минимални, за да бъдат забелязани. Така се случват лошите последици.

Резките колебания в нивата на кръвната захар могат да причинят редица увреждания в различни органи и системи, в това число и в кръвоносните съдове. Тези колебания причиняват и силни главоболия при диабетиците.

Единственият начин да се контролират тези главоболия е да се поддържат нивата на кръвната захар в максимално допустими граници, за да се избегнат внезапни резки скачания или спадания под нормата.

При диабетиците често срещано явление е захарта да пада рязко, заради постоянния прием на инсулин венозно. Поради тази причина се налага от време на време похапване на нещо сладко, като парче шоколад, за да се избегне шокът от рязкото падане на захарта, което води до припадък и дори диабетна кома.

Главоболията при диабетиците също са свързани с промените в нивата на глюкозата. Те засягат кръвоносните съдове, което влияе зле на притока на кръв към мозъка. Това е предпоставка за възникване на болезнени спазми.

Свързани статии

В допълнение, хормоните на стреса, които се освобождават в такъв момент, свиват още повече кръвоносните съдове, което увеличава болката в главата. Някои диабетици имат чести пристъпи на главоболие, заради честите спадове в нивата на кръвната захар, последвани от резки покачвания.

Как да облекчите главоболието, причинено от диабета?

При хипогликемия

Спадането на кръвната захар може да се случи вследствие на пропускане на едно хранене, пиене на алкохол, прием на твърде много инсулин или прекаляване с физическата активност.

Какво помага?

  • ½ чаша плодов сок (прясно изцеден)
  • ½ чаша диетична газирана или плодова напитка
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 супена лъжица захар или мед
  • 1 кубче шоколад

Ако ви се случи стойностите на кръвната захар да спаднат рязко и да се появи главоболие, опитайте един от изброените начини за справяне с болката.

При хипергликемия

Високата кръвна захар може също да предизвика главоболие. Може да се получи в резултат на твърде много поета храна с твърде малко количество лекарства или инсулин, при прекалено малка физическа активност, повишени нива на стрес или травма.

Какво помага?

Ако дозата инсулин не подейства бързо против главоболието ви, изяжте половин филия хляб, напоена с оцет. Доста неприятно, но едно проучване констатира, че яденето на пълнозърнест пшеничен хляб, напоен с оцет помага за нормализиране на кръвната захар за около 30 минути. След като приемете оцета, не забравяйте да пиете повечко вода, за да избегнете обезводняване.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Ния ( преди 9 години )
Наистина е ужасно :( Много трудно успявам да регулирам нивото на инсулина и това често ми коства адски главоболия и неразположения. Моля ви, ако имате опит с някакви таблетки, които да ми помогнат, пишете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
kamelia_ivanov ( преди 9 години )