Всеизвестно стана напоследък, че индексът на телесната маса има огромно значение за здравословното състояние на организма. Но последните изследвания, провокирани от борбата с все по-разрастващото се затлъстяване показват, че и размерът на талията е от решаващо значение за здравето.

Учените са доказали, че прекалено голямата обиколка на талията е пряко свързана с високата смъртност и диабета.

Изследователите разгледали данни на 650 000 участници и сравнили обиколките на техните талии като измерили риска от смъртност по всякакви причини. Оказва се, че по-голямата талия е силно свързана с по-висок риск от преждевременна смърт.

Жени с обиколка на талията 96 см и повече са с до 80% по-склонни да развият усложнения, които да доведат до ранна смърт в сравнение с жените, които имат обиколка по-малка от 86 см. Нещо повече – всеки сантиметър отгоре увеличава пропорционално и риска от ранна смърт.

Още по темата

Голяма обиколка на талията означава ли автоматично висок индекс на телесна маса?

Вероятно повечето от вас ще си помислят, че при пълните хора с едра талия индексът на телесна маса е висок. Макар да е вярно, че двата показателя са взаимосвързани, изследванията показват, че дори когато индексът на телесната маса бива свален до оптимални граници, рискът от ранна смърт продължава да съществува, ако талията продължава да е със същите размери!

Защо обиколката на талията е толкова ключова?

Докато индексът на телесната маса не казва нищо за разпределението на мазнините в тялото, обиколката на талията може да ви предупреди за абдоминално затлъстяване (в областта на корема). Изследователите казват, че натрупването на мастна тъкан в коремната област е пряко свързано с редица смъртоносни заболявания.

Крайният резултат

Измерването на индекса на телесната маса е напълно безполезно, ако не бъде взета под внимание обиколката на талията. Двата показателя трябва да бъдат разглеждани като строго свързани и еднакво важни за превенцията на ранната смърт.