Здраве и красота

Кои продукти стимулират настроението

И борят стреса

04.07.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Темпото, с което живеем, натовареният дневен режим, ангажиментите и работата, децата и семейството – всички тези обстоятелства стресират организма и карат настроението ни да се срива главоломно.

Симптомите на тревожност и депресия могат да повлияят изключително зле на общото здраве, а продължителното излагане на тялото и мозъка на тези вредни влияния крие опасни рискове, които не трябва да се пренебрегват.

За да избегнете сериозни ситуации, причинени от стреса, можете да похапвате някои продукти през деня, които ще ви помогнат да понижите нивата на стреса и съответно да подобрите настроението си.

Мляко

Една чаша мляко зарежда тялото с калций, протеини, витамини В2 и В12, както и антиоксиданти. Млякото е най-използваният метод в целия свят за борба с безсънието, заедно с чая от мента и лайка. Освен протеините, лактозата в млякото понижава кръвното налягане и облекчава изморените мускули, в които се натрупва напрежение, причинено от стреса.

Ядки


Ядките са много прост и лесен начин да се заредите със здравословни и необходими вещества. Те са прекрасна закуска, засищат глада и дават енергия за дълго.

Бадемите и орехите са богати на хранителни вещества, които стимулират настроението, помагат за укрепване на имунната система и премахват ефекта на тревожност, причинен от стреса. Орехите са доказано ефективни в лечението на депресия.

Банани

Те съдържат триптофан, който стимулира производството на хормони на щастието. Освен това помага и за отпускане и релаксиране на нервната система. Богати са на магнезий, витамин В6 и въглехидрати, което също стимулира производството на серотонин – главният виновник да се чувствате щастливи.

Свързани статии

Овесена каша

Консумацията на овесена каша е не просто здравословен и полезен в отслабването навик. Овесът е много повече – той също провокира секрецията на серотонин, който действа като естествено успокоително.

Овесената каша ще ви помогне да се вталите. Достатъчно е да я консумирате поне веднъж дневно, за предпочитане за закуска.

Кисело мляко

Киселото мляко е богато на важни и незаменими аминокиселини, по-специално триптофан, който споменахме, че се среща и в бананите. Пробиотичните бактерии също играят важна роля в намаляване тревожността и релаксацията на нервната система.

Шоколад


Всички знаем, че шоколадът е най-любимият терапевт за хора под напрежение, стрес и в депресия. Това не е просто заради прекрасния му вкус, обичан от милиарди по света, а защото в него се съдържат изключително важни вещества, стимулиращи подобряването на настроението, както и важни антиоксиданти.

Всички тези хранителни вещества се борят ефективно със стреса, депресията и тревожността, които вкупом съсипват настроението.

Коментирай