Здраве и красота

Основни хранителни вещества за здраво сърце

Омега-3 мастните киселини са едни от най-важните

07.07.2014г. / 14 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За да бъдете в добро здраве трябва ежедневно да се грижите и за здравето на сърцето си. Вероятно не знаете, но сърцето на човек на средна възраст бие 72 пъти в минута, 100 000 пъти на ден, 3,6 милиона пъти на година и 2,5 милиарда пъти по време на живота му.

Сърдечните заболявания са сред едни от най-често срещаните. За да предотвратим риска от тяхната поява, трябва да се погрижим за сърцето, осигурявайки му основни хранителни вещества, като:

Омега-3 мастни киселини

Тези полезни мастни киселини се грижат за здравето на сърцето, намалявайки възпалителните процеси. Благодарение на тях се предотвратява образуването на съсиреци в кръвоносните съдове, а също така се поддържат и здравословни нива на кръвното налягане и холестерола.

Освен под формата на хранителна добавка, може да си ги набавите, консумирайки сьомга и други мазни риби, ленено семе, орехи. Проучвания показват, че консумацията на риба 2 или 3 пъти седмично намалява с до 30% риска от развитие на коронарно сърдечно заболяване.

Кверцетин

Кверцетинът е фитохимикал, който има естествено противовъзпалително действие и също намалява риска от образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. Приемът му повишава и защитните сили на имунната система, а също така благоприятства и алергичните реакции, които са често срещани през пролетта.

Той се съдържа в изобилие в ябълките, лука, зеления чай, боб, боровинки. Специалисти са открили, че жените, които консумират редовно ябълки имат по-нисък риск от инфаркт.

Ликопен

Ликопенът е мощен антиоксидант, който намалява риска от развитието на сърдечни болести, а също така забавя и растежа на раковите клетки. Изследване, публикувано в списание Atherosclerosis съобщава, че ликопенът намалява високите нива на кръвното налягане и високата чувствителност към C-реактивния протеин, който е рисков фактор за появата на сърдечни проблеми. Консумирайте повече домати, гуава, папая, диня.

Ресвератрол

Това е естествено съединение, фитохимикал, което се намира в някои растения. Освен, че не позволява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, той намалява нивата на кръвната захар, забавя стареенето, действа като мощен антиоксидант, стимулира обмяната на веществата. Ако искате да се погрижите за здравето на сърцето, пийте червено вино (умерено), хапвайте грозде и фъстъци с обелките.

Полифеноли

Полифенолите спомагат за увеличаване на производството на азотен оксид в тялото ни, което от своя страна понижава високото кръвно налягане, поддържа нивата на добрия холестерол и по този начин се грижи и за здравето на сърцето.

Полифенолите забавят клетъчното стареене и намаляват вредното влияние на свободните радикали, които са рисков фактор за сърдечни проблеми. За да бъдете в отлично здраве, хапвайте повече горски плодове.

Бета глюкани

Това са разтворими фибри, спомагащи за намаляване нивата на холестерола. Те повишават защитните сили на организма, повишават енергията, подпомагат възстановителните процеси в организма.

Свързани статии

За да си ги набавите, всекидневно хапвайте повече овес, гъби, ръж, пшеница.

L-Carnitine

L-Carnitine е от съществено значение за поддържане на здравословните нива на холестерола. Благодарение на него мазнините, които приемаме с храната се превръщат в енергия, което помага на сърцето да функционира правилно.

Две скорошни проучвания доказаха, че L-Carnitine действа благоприятно на пациенти със сърдечна недостатъчност или такива, прекарали инфаркт.

Може да се приема под формата на хранителна добавка или чрез консумацията на авокадо, агнешко месо, телешко месо и млечни и соеви продукти.

Коментирай