Здраве и красота

Най-богатите на холестерол храни

Изключете ги от менюто

16.07.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Холестеролът е един от бичовете на нашето съвремие. Той е навсякъде! Огромен е списъкът с храните, които предизвикват повишаването му в застрашителни граници. Кои обаче са най-богатите на холестерол храни, които задължително трябва да бъдат избягвани?

Яйчен жълтък

Яйцата имат редица ползи за организма, но съдържат и холестерол. Неизбежно е, защото той играе важна роля в осигуряването на хранителна среда за растеж на нов организъм. Злоупотребата с яйца може да повиши значително холестерола в кръвта.

В яйчния жълтък се намират 99% от съдържащия се холестерол в цялото яйце.

Черен дроб

В черния дроб се произвеждат добрия и лошия холестерол, затова по презумпция той е храна с високо съдържание на вредния компонент. Необходим е строг контрол на количеството консумиран черен дроб, за да се предпазите от нежелани повишения на нивата на холестерола.

В един средно голям свински черен дроб се съдържат средно по 564 мг холестерол на 100 г тегло или 188% от дневната необходима доза за организма.

Масло

В маслото се съдържат също немалко количества вреден холестерол. Приблизително в 100 г масло има по 215 мг холестерол или 72% от дневната стойност.

Скариди

Обикновено морските дарове се смятат за диетична храна, но скаридите са от продуктите, които таят изненади. Те съдържат средно по 11% холестерол за порция от 100 г.

Свързани статии

Пилешко

Пилешкото също влиза в състава на много диети, защото се смята за сухо, бяло месо, което е полезно в отслабването. То съдържа обаче повече мазнини и холестерол, отколкото се предполага. Дори повече от един цял бургер или сладолед. Виновна за това е кожата му. Винаги я отстранявайте.

Бърза храна

За бързата храна е известно, че вредите й за организма са многократно повече от ползите, но все пак сме длъжни да я споменем в списъка. Избягвайте всякакви чипсове, пуканки, бисквити (дори „здравословни“ и „пълнозърнести“), вафли, печени и пържени солени закуски.

Всички те съдържат трансмазнини, които се преобразуват директно в лош холестерол в големи количества.

Сирене

Сиренето е полезно, но в малки количества. През по-голямата част от времето трябва да го избягвате и то във всичките му форми. В 100 г сирене се съдържат около 41% от необходимото за деня количество холестерол.

Преработени меса

Количеството мазнини, което се съдържа в колбасите, пастетите, кренвиршите, луканките е огромно. И няма значение дали избирате свински, пилешки или гъши пастет – количеството мазнини е приблизително еднакво. Просто тези храни е добре да бъдат изключени от менюто.

Коментирай