Здраве и красота

Разликата между добър и лош холестерол

Какво трябва да знаем?

27.07.2014г. / 10 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако сте си правили кръвни изследвания, вероятно сте забелязали, че холестеролът се дели на LDL и HDL. Това са абревиатурите на двата вида холестерол – добър и лош.

Какво точно представлява холестеролът?

Той е мастно вещество, което има съществено значение за човешкия организъм. Той е неразделна част от клетъчните мембрани и се използва за производството на витамин D, различни хормони и жлъчни киселини. Холестеролът се синтезира в черния дроб и присъства в множество храни, най-вече месни продукти.

Кой е добрият и кой лошият холестерол?

LDL означава Low Density Lipoprotein, а HDL – High Density Lipoprotein. LDL се счита за лош холестерол. Той транспортира хранителни вещества до тъканите и артериите, но ако количеството му е по-голямо, се получават наслагвания по стените на съдовете.

От друга страна HDL или добрият холестерол отвежда обратно хранителните вещества от тъканите и артериите към черния дроб, където се случва крайната им обработка. Когато нивата на двата вида холестерол са балансирани, тялото работи добре.

Ако нивата на LDL са по-високи, това не говори добре за кръвоносните ви съдове. Ефектът е свиване и риск от инфаркт и инсулт, както и всички свързани със сърдечносъдовата система усложнения.

Свързани статии

Кога трябва да проверявате холестерола си?

Холестеролът трябва да се проверява най-малко веднъж в годината. Добре е да започнете да го следите редовно след 20-тата си годишнина. Най-вече ако се храните нездравословно!

Как да запазите холестерола си в норма?

Най-добрата комбинация е здравословна храна и активна физическа дейност всеки ден. Не забравяйте да включите в менюто си важните за почистването на холестерола мононенаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини.

Те се съдържат в бадемите, рапичното олио, кашуто, лешниците, зехтина, фъстъченото масло, слънчогледовото олио, авокадото, соята, орехите, царевичното олио, рибата тон, тиквените семки.

Наблягайте на пълнозърнести храни, семена, пресни плодове и зеленчуци, както и риба.

Никога не яжте месото с кожата, още повече ако е препържена или препечена. В нея са концентрирани най-високите нива на лош холестерол!

Коментирай