Едно от най-често срещаните психични разстройства е депресията. Тя може да се прояви при хора от различни възрастови групи. Въпреки че специалистите често препоръчват медикаменти за намаляване на депресията, има няколко естествени лека, които могат да помогнат в борбата с нея и да предотвратят повторната й поява.

Храни, богати на магнезий

Дефицитът на магнезий в организма е честа причина вие да се чувствате раздразнителни и без настроение. Ето защо храните, богати на магнезий, могат да бъдат ваш естествен лек при наличие на депресия.

За да си набавите необходимото количество, консумирайте всекидневно зелени листни зеленчуци, семена, ядки, бобови растения и други.

Гинко билоба

Тази популярна билка стимулира не само паметта и сексуалната функция, но е сочена и като естествен лек при депресия, липса на настроение и безпокойство. Богата е на антиоксиданти и оказва благоприятно влияние върху серотониновите рецептори на мозъка на човека.

Физическа активност

Редовните физически упражнения могат да помогнат да бъдете винаги с добра фигура, но са и сигурен начин да предотвратите появата на депресия. Упражненията стимулират обмяната на веществата, подобряват мозъчната дейност и дават възможност на имунната система да бъде устойчива.

Препоръчва се всекидневно в рамките на 30 минути да правите по-лека физическа активност или интензивна 3-4 пъти в седмицата.

Витамин С

Витамин C има много ползи за здравето, като поддържа имунната система силна, грижи се за здравето на косата и кожата, а също така е ефективен в борбата с депресията.

Богат е на антиоксиданти, които премахват свободните радикали, които понякога могат да се свързват с мозъчните клетки, което може да доведе до депресия. Приемайте витамина под формата на хранителна добавка или консумирайки много плодове и зеленчуци.

Още по темата

Медитация

Медитацията също е един от най-ефективните начини за справяне с депресията. Разбира се, важно е да се научите правилно да медитирате, за да бъде медитацията наистина ефективна. Това може да направите посещавайки часове по медитация или йога.

Акупунктура

Акупунктурата е практика, която се прилага в продължение на хиляди години за облекчаване на редица физически и психически неразположения. На нея се гледа като на по-ефективен лек дори от конвенционалните фармакологични терапии. Според проучване, редовното прилагане на акупунктура в рамките на 7-8 седмици може да повлияе добре пациенти, страдащи от депресия.