Колко често усещате краката си подути, тежки, болезнени? Нерядко игнорираме голяма част от симптомите, с които нашето тяло се опитва да сигнализира за наличието на здравословен проблем. Вижте на кои усещания в краката е добре да обърнете внимание.

Усещане за парене

Усещането за парене в краката често е съчетано със скованост и усилваща се болка. Едни от най-честите причини за появата на тази пареща болка са умора в краката, обща инфекция, увреждане на нервите, диабет или периферно артериално заболяване.

Обливането на краката със студена вода може значително да намали неразположението, но въпреки това е добре да се консултирате със специалист.

Подуване на краката

В края на работния ден, при носене на неудобни обувки или след дълго седене/стоене е нормално краката ви да се подуят и да усещате тежест в тях. Въпреки че подуването отминава след няколко часа, понякога то може да се задържи в рамките на дни или да се проявява по-често.

Обърнете внимание на този признак, защото нерядко подсказва за задържане на излишни течности, бъбречни проблеми, високо кръвно, сърдечен проблем дори като страничен ефект от прием на медикаменти.

Студени крака

Голям процент от хората споделят, че често усещат краката си по-студени. Това невинаги означава, че има налице някакъв здравословен проблем. Но хронично студени пръсти на краката могат да бъдат признак на лошо кръвообращение.

Крайниците са особено податливи на лоша циркулация, която може да се прояви чрез студени усещания. В случай, че често усещате краката и ръцете си студени, дори леко изтръпнали, е добре да се консултирате с лекар.

Обезцветяване на кожата на краката, придружено със сърбеж

Една от най-честите причини за обезцветяването на кожата, лющенето и сърбежа е гъбична инфекция, наречена микоза. Причината за появата на този вид гъбичка е влажната среда.

Още по темата

Проблемът започва да се развива между пръстите на краката и по-често се среща при хора, които имат лоша хигиена, страдащи от псориазис или често потене на краката съчетано с носенето на затворени обувки от изкуствен материал.

Понякога сърбежът може да възникне в следствие на алергична реакция към кремове.

Болки в големия пръст на крака

Болката в големия пръст на крака може да има различни проявления. Когато тя е съсредоточена около върха и ъгъла на нокътя, най-вероятно се касае за врастване на нокътя.

Но ако нямате проблем с ноктите, не сте наранили пръста си, състоянието подсказва за сложна форма на артрит, известен като подагра. Ревматоидният артрит може да бъде друга причина за дискомфорта, който усещате. Неговите ранни симптоми започват именно от дискомфорт на пръстите на краката и ръцете.