Здраве и красота

Защо възрастните не трябва да консумират прясно мляко?

И откъде идва непоносимостта към лактоза?

22.09.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Някои хора имат доста проблеми, причинени от консумацията на прясно мляко. Днес наричаме това състояние непоносимост към лактозата. При него се получават неприятни състояние в корема като газове, подуване, болка, разстройство.

Истината е, че млякото или лактозата е основната храна на бозайниците, докато са малки. Това се отнася и за хората. С раждането в тялото ни се отделя ензим, наречен лактаза, който има за цел да разгражда лактозата (млякото) до глюкоза, а глюкозата – до галактоза, която спокойно да се абсорбира в кръвния поток.

Но по генетични причини този ензим спира да се произвежда в организма някъде около 5-тата година от живота, което автоматично прави млякото непреработваемо в нашия стомашно-чревен тракт.

Така то се задържа с дни в дебелото черво, където ферментира и причинява всякакви неудобства като газове и подуване на корема, а понякога и по-сериозни състояния, причинени от интензивна и редовна консумация на прясно мляко, пише HowStuffWorks.

Свързани статии

Някои хора обаче по необичайна причина носят генетична мутация в ДНК-то си, която позволява на ензима лактаза да продължи да се секретира в организма им. Понякога за още няколко години, а понякога дори за цял живот. Тези хора нямат никакви проблеми с обработката на прясното мляко, за разлика от останалите.

В света повече от 60% от населението губи способността си да разгражда млякото в зряла възраст.

Съществуват и етнически разлики – азиатците са родени с 99% непоносимост към лактозата, докато измежду представителите на бялата раса се намират и такива, запазили този ген.

Учените не са съвсем сигурни защо някои хора губят този ген, а други не. Но са установили, че тази мутация се е проявявала още преди 7500 години. Също така не е съвсем ясно дали тази мутация има значение за съхранение на човешкия вид, но едно е сигурно – не трябва да се прекалява с прясното мляко.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
35 rate up comment 0 rate down comment
Trojka Ahilowa ( преди 9 години )
Ами ако ви се пие мляко, пийте си, значи имате ензим, с всичко е така, много хора не обичат прясно мляко, познайте защо - слушайте тялото си, не учените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35 rate up comment 1 rate down comment
Men ( преди 9 години )
Това важи предимно за азиатци, както и за алкохола...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар