Здраве и красота

Заболявания, свързани с дефицит на витамин D

Как „слънчевият витамин“ влияе на здравето?

09.10.2014г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Витамин D е един от най-важните витамини за нашето здраве, но за съжаление е доста труден за набавяне. Основният източник на витамин D е слънчевата светлина, защото организмът ни го синтезира с нейна помощ. Но как да се печем на слънце постоянно, след като в последно време то става все по-вредно?! А и през студените месеци излагането на слънце, макар и за няколко минути е невъзможно по нашите ширини.

За още по-голямо съжаление, има някои заболявания, които учените пряко свързват с липсата на витамин D. Ще ви представим заключенията от няколко изследвания, които ясно сочат, че дефицитът на витамин D може да се окаже по-сериозен, отколкото предполагаме.

Кои са симптомите на дефицит на витамин D?

  • Болка в костите
  • Мускулни болки
  • Слабост
  • Повишено кръвно налягане
  • Депресия

С кои заболявания учените свързват недостига на витамин D?

Деменция

Едно проучване, проведено през тази година и публикувано в списание Neurology, установява, че умерен до тежък дефицит на витамин D при възрастните сериозно утежнява деменцията, ако тя е съществуваща и увеличава риска от развитието й, ако пациентът все още няма симптоми.

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната форма на деменция, която засяга много възрастни хора. В 80% от случаите е констатиран недостиг на витамин D.

Рак на простатата

Този вид рак засяга много мъже по света, предимно на възраст над 50 години. Според проучване в тази посока, отново проведено през 2014 година, ракът на простата и дефицитът на витамин D са взаимно свързани.

Изследователите са разгледали случаите на 667 мъже на възраст между 40 и 79 години, подложени на биопсия, вследствие рак на простатата. Резултатите показват, че ниските нива на витамин D предизвикват по-голяма вероятност от поява на злокачествени изменения на тази жлеза, отколкото при нормални нива на „слънчевия витамин“ в кръвта.

Свързани статии

Еректилна дисфункция

Според статистиките, еректилната дисфункция засяга около 30 млн. американци, пише msn.com. Американските учени, занимаващи се с проучването на този проблем констатирали, че и тук намалените количества на витамин D дават отражения.

И тъй като нещата са навързани, еректилната дисфункция може да бъде корелирана и с високото кръвно налягане, диабета и стреса, към които отношение има отново витамин D.

Шизофрения

Лекарите са доказали, че хората, които страдат от дефицит на витамин D са много по-склонни да отключат шизофрения в сравнение с онези, които имат нормални нива на този витамин.

Основание за това твърдение от страна на изследователите дава ново проучване, публикувано в списание Clinical Endocrinology & Metabolism, според което кръвните изследвания на 70% от пациентите с шизофрения имали и намалени нива на витамин D в кръвта.

Сърдечносъдови заболявания

Болестите на сърцето се влияят от много фактори, единият е липсата на витамин D. Констатацията, представена в 63-тата Годишна научна сесия на списание Cardiology сочи, че витамин D има отношение и при сърдечносъдовите заболявания.

Лекарите съветват предимно да се храните здравословно при наличие на сърдечен проблем. Храни, богати на витамин D са основно млякото, сиренето и мазните риби като риба тон, сьомга, скумрия. Пълнозърнестите продукти също са подходящи.

Коментирай