Здраве и красота

Най-вредните навици рано сутрин

Кафето и цигарата са сред тях, но има и още!

23.10.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сутринта е най-тежкото време от денонощието за повечето хора. Ранното ставане си е истинска мъка. За да се справим с полуотворените очи, тежките неповдигащи се от умора крака и схванатия гръб се промъкваме почти лазейки до кухнята, за да си направим кафе. Пушачите си палят и по една цигара със сутрешното кафе. Така „картинката“ става пълна!

Да, обаче, изброените навици са абсолютно и категорично вредни. За съжаление, ако искате да запазите здравето си, ще трябва дори да отстраните и кофеина от сутрешната си рутина.

И така, кои са най-вредните сутрешни навици, които повечето от нас имат. Те вредят на целия жизнен ритъм и съсипват здравето неусетно!

Зависими сте от алармата

Колко от вас могат гордо да вдигнат ръка и да кажат, че се будят сами преди алармата и то наспали се? Вероятно щастливците ще са изключително малко, сигурни сме.

Можете да се отървете от този вреден навик, който скапва из основи биологичния ви часовник. Просто започнете да си лягате по-рано, това е много важно. Оставяйте завесите или щорите вдигнати, за да може сутрешното слънце да подскаже на очите ви, че е време за ставане.

Всеки път, когато си лягате си напомняйте за онова, което трябва да ви събуди. Ще отнеме приблизително 2-3 седмици, но ще се получи. Естествените механизми за събуждане са много по-полезни, за разлика от алармата.

Проверявате телефона си

Всички го правим, особено днес с модерните ни телефони, които освен всичко останало са и компютри, на които се съхранява голяма част от необходимата ни за ежедневните ангажименти информация.

Винаги бързаме да ги погледнем. Това е първото, което правим след като спрем алармата. Психолозите препоръчват това поведение да се изключи от режима ви. Изобщо, телефонът не трябва да е на нощното шкафче, ако трябва да сме точни. Това е така заради вредното лъчение, което рефлектира върху здравето ви и то в изключителна близост.

Освен това, телефонът е носител на стрес, така че гледайте той да не е първото нещо, което докосвате в самото начало на деня си.

Ставате като изтребител от леглото

Много хора се изстрелват от леглото в последния момент, защото са си доспивали още 5 минути, после още 5, и още 5... Накрая става така, че скачате като ужилени, защото закъснявате, а дори не сте се изкъпали.

Този огромен стрес е вреден за организма, а по-лошото е, че той го понася всеки ден. Натрупва се напрежение, което пречи на работата на органите и системите, колкото и да ви се струва незабележимо това.

Пушене

Пушачите да обърнат внимание на това! Ако сте пушач, трябва да знаете, че пушенето рано сутрин след ставане е възможно най-вредното нещо! Погълнатият цигарен дим сутрин удвоява риска от туморни заболявания, според последни изследвания.

Пушачите, които пушат от обяд нататък имат далеч по-малки рискове да развият злокачествени заболявания.

Освен това, храносмилателната система все още не е започнала да отделя своите сокове и ензими. Навлизането на дим и кофеин в стомаха може да предизвика сериозни проблеми.

Свързани статии

Пиенето на кафе

Любителите на кафето са убедени, че то им помага да се събудят сутрин и че без чаша горещо кафе няма как да започнат деня си. Това е абсолютен мит, който вреди на здравето.

Кофеин на гладно е едно от най-вредните за организма неща рано сутрин. Вместо него можете да започнете с чаша топла вода с лимон или чаша зелен чай. Хапнете пресен плод. Тези навици са доста по-щадящи и полезни за тялото, отколкото кофеинът. Неговото време идва чак към 10-11 часа преди обед, след като сте активизирали организма си.

Работа без хранене

В забързаните ангажименти често забравяме да се храним през деня. Идва момент, в който се прибираме прегладнели и засипваме организма си с излишни калории.

Докато работи, мозъкът има нужда от храна, която да балансира изгубената енергия. Същото се отнася и за тялото, ако работата ви е физически натоварваща. Не допускайте да прегладнявате. Винаги имайте близо до себе си поне шепа ядки, които ще ви дадат нужните мазнини. Свеж плод или зеленчук пък ще ви зареди с въглехидрати, нужни за работата на мозъка.

Не планирате деня си

Хаотичното протичане на деня е стресиращо за нервната система и организма изобщо. Сутрин, докато закусвате можете да подредите ангажиментите си, така че да не се налага да тичате като луди без да можете да свършите нищо качествено.

Така денят ви ще мине още по-гладко, пълноценно и щастливо в крайна сметка.

Ставате ядосани

Понякога се събуждаме в добро настроение без видима причина, друг път не е съвсем така. Ако усетите, че се будите бесни поради някаква причина, просто си вдъхнете по-весело себеусещане.

Ако не става само с нагласа, пуснете си приятна музика, докато се обличате или направете някаква разтоварваща дейност, като малко аеробика например.

Коментирай