Здраве и красота

Домашни лекове при възпалени венци

Пробвайте с мед и билкови отвари

03.12.2014г. / 16 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Възпалените венци често са резултат от лоша орална хигиена, тютюнопушене, в резултат на някои заболявания и т. н.. Когато проблемът не се лекува навреме той е предпоставка за развитието на пародонтоза, което влошава качеството на живот.

За да намалите риска от проблеми с венците, трябва да се грижите добре за устната хигиена и да правите два пъти годишно преглед при стоматолог.

Също така, ако забележите кървене на венците, промяна в дъха ви, добре е да се консултирате със специалист. Споделяме няколко домашни грижи, които могат да бъдат ваша превенция или лек.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има мощни антибиотични и антисептични свойства, които намаляват бактериалната инфекция в устната кухина и спомагат да подобрите състоянието на венците.

Сложете паста за зъби върху четката и капнете една-две капки от маслото (но не повече, за да не предизвика раздразнение). След това изчеткайте нежно зъбите си. Правете тази грижа веднъж или два пъти седмично.

Билкови изплаквания

Билките са една от най-добрите естествени грижи за профилактика и лечение на възпалени венци. Направете си отвара от градински чай, смрадлика, зелен чай, лайка, мащерка, листа от дюля и други и изплаквайте устата си с нея два или три пъти дневно.

Куркума на прах

Куркумата на прах също има противовъзпалителни и антисептични свойства. Нанесена като паста върху венците, тя създава неблагоприятна среда за развитието на бактериални инфекции в устната кухина.

Направете паста от вода и куркума и я нанесете върху четка за зъби. Четкайте 2-3 минути нежно и изплакнете устата обилно с вода.

Свързани статии

Мед

Медът притежава мощни антибактериални свойства, които помагат да се отървете от бактериите, причиняващи инфекцията на венците. Има овлажняващо и стягащо действие. Спомага за по-бързото зарастване на раните.

Вземете малко мед с показалеца и с леки масажни движения го нанесете върху венците. Медът има доказани ползи при хора, страдащи от пародонтоза.

Гел от алое вера

Грижата с алое вера също помага за успокояване на възпалените венци и тяхното по-бързо зарастване. Нанесете върху венците гел от алое и масажирайте минута-две, а след това изплакнете устата с вода.

Коментирай