След установяването, че готвенето с олио е сред най-вредните неща в кухнята, все повече домакини започнаха да употребяват зехтин. Други пък избират модерното напоследък кокосово масло.

Ще направим сравнителен анализ на качествата на двата вида мазнини. Вие сами ще направите избор след това.

Кокосово масло

Калории: в 100 грама кокосово масло има 862 калории.

Наситени мазнини: Кокосовото масло е съставено от 92% наситени мазнини. То е сред мазнините с най-голямо съдържание на наситени мазнини сред неживотинските храни.

Мазнини за една порция: Една супена лъжица кокосово масло съдържа 12 грама наситени мазнини. 2 супени лъжици достигат дневния лимит за прием на наситени мазнини.

Ползи за здравето: Мазнините в кокосовото масло са от типа средноверижни триглицериди. Кокосовото масло съдържа около 60% от тези мазнини. Изследванията показват, че средноверижните триглицериди могат действително да увеличат скоростта на изгаряне на телесни мазнини.

Освен това увеличават разхода на енергия в тялото и намаляват приема на други мазнини.

Кокосовото масло е с високо съдържание на наситени мазнини, които повишават риска от сърдечносъдови заболявания и свързаните с тях усложнения. Много изследвания твърдят, че наситените мазнини в кокосовото масло са по-малко вредни и че други видове наситени мазнини имат доста по-вредно влияние върху здравето.

Зехтин

Кулинарна употреба: Зехтинът е много подходящ за пържене, печене на фурна, както и в прясно състояние за овкусяване на салати.

Калории: 100 грама зехтин съдържат 884 калории.

Още по темата

Наситени мазнини: Зехтинът се състои от около 15% наситени мазнини.

Мазнини за порция: Зехтинът е съставен предимно от ненаситени мазнини. Той е по-безопасен за консумация в големи количества. Една супена лъжица зехтин съдържа 12 грама ненаситени мазнини. 6 супени лъжици зехтин представляват максимума за дневния прием.

Здравословни ползи: Зехтинът се използва широко в средиземноморската диета, а знаем, че тя е много полезна. Той се отразява благоприятно на сърдечносъдовата система, има противовъзпалителни свойства и действа добре на храносмилането.

Зехтинът е явен победител в нашия сравнителен анализ. Той е много по-здравословен, тъй като съдържа повече ненаситени мазнини, а това е важно за цялостното здраве и предпазването от наднормено тегло.