Здраве и красота

Натурални лекове при менструални болки

За по-леки дни

06.02.2015г. / 11 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Менструацията е естествена част от живота на жената, но ежемесечните коремни спазми и съпътстващите я неразположения често нарушават нормалния ритъм.

Болезнените спазми обикновено отшумяват след първите два-три дни от настъпването на менструацията. Споделяме няколко натурални лека, които могат да облекчат коремните спазми и да направят дните на месечния цикъл по-леки.

Джинджифил

Джинджифилът е една от най-ефективните билки, която облекчава менструалните болки. Той действа като натурален простагландин, който помага и при умора, главоболие, гадене, които са едни от най-честите неразположения на ПМС. Добавяйте джинджифил към чая, супите и смутитата.

Босилек

Босилекът е още една ефективна ароматна подправка, която намалява менструалните болки и спазми. Той е богат на кафеена киселина, която има болкоуспокояващи свойства. Във вряла вода сложете една супена лъжица босилек и покрийте за няколко минути.

Подсладете с мед и пийте тази напитка 3-4 пъти на ден през първите дни на менструалния цикъл. Не забравяйте да добавяте босилек към зеленчуковите сокове, салатите, сосовете.

Канела

Ароматната канела също притежава спазмолитични и противовъзпалителни свойства, които могат да облекчат менструалните болки. Освен това, канелата е отличен източник на диетични фибри, калций, желязо и манган.

За да намалите неразположенията по време на месечния цикъл, пийте по 2-3 чаши на ден билков чай овкусен с мед и канела. Чашата топло мляко с мед и канела също е често препоръчван лек.

Копър

Копърът е билка, която често се препоръчва за облекчаване на коликите при малките бебета. Неговите спазмолитични и противовъзпалителни свойства помагат да се отпуснат мускулите на матката, което от своя страна облекчава спазмите и дискомфорта.

Добавете една чаена лъжичка семена от копър в 200 мл вода. Варете на слаб огън в продължение на пет минути. Прецедете чая и овкусете с мед. Пийте тази напитка два пъти на ден не само по време на месечния цикъл, но няколко дни преди настъпването му.

Ако не разполагате с копър, направете си отвара от магданоз. Той съдържа съединения, които не само облекчават неразположенията, но могат да помогнат за регулирането на нередовните месечни цикли.

Папая

Вкусният плод е богат на мощни противовъзпалителни агенти, както и на важни хранителни вещества като каротин, желязо, калций и витамини A и C, които помагат за успокояване на стените на матката и облекчават мускулните контракции. Хапвайте по-често от нея и най-вече по време на месечния цикъл.

Не забравяйте, че йогата и топлите вани също могат да намалят коремните болки.

Снимки: photl.com, thinkstock

Коментирай