Здраве и красота

Как да контролираме преяждането след тренировка?

Яде ли ви се повече след тренировка?

23.01.2015г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Интензивните физически упражнения могат значително да увеличат апетита. След изтощително потене човек някак се чувства заслужил обилно възнаграждение. Когато сме изразходвали повече енергия сме склонни да не усещаме вина, че след усилията си позволяваме да хапнем по-калорична храна в големи количества.

Това е много вредно. Погрешни са схващанията, че след като сме изгорили известно количество калории, няма да напълнеем, ако хапнем повечко. Идеята на тренировката и поддържането на добра форма е не да заместим и дори надхвърлим изгорените калории, а да хапнем здравословно и най-вече – в умерени количества.

Така всичките ни усилия ще имат ефект!

Ако сте склонни да преяждате след тренировка, трябва да се придържате към някои здравословни стратегии за хранене, които ще ви помогнат да държите настрана излишните калории.

Яжте на всеки 3-4 часа

Калории трябва да се внасят в организма на чести интервали в малки количества, за да се поддържат здравословни нива на кръвна захар. Похапването на полезни хранителни вещества през няколко часа спомага и за избягването на висока инсулинова реакция, която насърчава натрупването на мазнини в организма.

За да се намали приемът на калории, основните порции трябва да не надхвърлят 500 калории, а междинните хранения да са от порядъка на 200 калории.

Тренирайте преди основно хранене

Тренировката на гладно е най-ефективна. Ако я направите преди основно хранене, по време на което се предполага, че ще погълнете повече калории, те няма да се отразят толкова неблагоприятно на организма и фигурата.

А и така ще се заредите с хранителни вещества, които ще отвлекат вниманието и желанието ви за похапване на обилни и нездравословни храни.

Свързани статии

Включвайте протеини във всяко хранене

Протеините помагат за контрол на апетита, стимулират усещането за ситост като влияят на хормоните, контролиращи чувството за глад и ситост.

Включете богати на протеини храни в менюто си. Такива са яйцата, млякото, овесените храни. Полезни са също така ядките, нискомаслените млечни продукти, рибата, постните меса.

Включете и фибри

Фибрите са неизменна част от менюто. Те не бива да бъдат пренебрегвани, защото също контролират поривите към преяждане. Фибрите имат свойството да засищат и да се разграждат по-бавно от организма, което отлага усещането за глад с 3-4 часа след храненето.

Необходими са около 25-30 г фибри на ден. Достатъчно е да включите около 5 г във всяко ядене, за да балансирате менюто си.

Полезни източници на фибри са плодовете, зеленчуците, бобовите растения, пълнозърнестите храни.

Хидратирайте тялото си

След тренировка често можете да объркате глада с жаждата. Пийте достатъчно течности по време на тренировка и след това. Водата заема известно място в стомаха като намалява усещането за глад.

Коментирай