Здраве и красота

Подготовка за зимата

13.09.2006г. / 15 20ч.
Аз жената
Подготовка за зимата

Независимо къде живеете – на село или в града, може да познаете началото на есента по разнасящата се по улиците миризма на печени чушки и сладко. Според анкетата на Аз жената всяка втора домакиня се запасява за студения сезон с буркани със сладко, лютеница, компоти, туршии и всякаква друга зимнина “собствено производство”. От 490 анкетирани само 18 % предпочитат услугите на домашния си фризер, а 35 % не смятат за необходимо сезонното съхранение на хранителни продукти.

Зимнина
Националната кухня е отражение на бита, културата, религията, демографските изменения, климата и обществено-икономическото развитие на всеки народ. Една от характерните особености на нашата са формираните сезонни хранителни ястия и по-точно стерилизирането на различни храни за зимата. От мляко се приготвя катък и сирене в стомна. Месото най-вече се смила и се приготвят луканки, суджуци, наденици и др. сушени деликатеси, а чрез осоляване – пастърма, сланина и някои риби. Плодовете се сушат или от тях се варят мармалад, компот, сладко, рачел, петмез и др.

В студените вечери типичната балканска туршия е на особена почит. За приготвянето й е необходимо да разполагате с пресни зеленчуци, за да може през зимата да си набавяте особено важните хранителни вещества, както и ястието да издържи по-дълго време. Може да използвате най-различни зеленчуци, комбинирани според вкуса ви. Известно е, че туршията се приготвя със сол или със саламура от сол и оцет, както и се прибавят подправките – захар, олио, мед, черен пипер, карамфил, бахар и др.

Правилно ли се съхраняват храните във фризера?
Несъмнено все повече домакини откриват предимствата в съхраняването на различни продукти във фризера. От една страна не е необходима кой знае каква подготовка на храната преди да бъде замразена и от друга се пести време.

Във фризера може да се сложат най-различни зеленчуци, които след това ще варите, печете или пържите. Не са подходящи зеленчуци, които директно се консумират без топлинна обработка – краставици, лук, репички и др. За да запазите вкуса, цвета и хранителните качества на продуктите е необходимо предварително да ги бланширате. След което ги пакетирайте в пластмасови съдинки или торбички от полиетилен и ги подредете във фризера.

Независимо дали варите зеленчуците в буркани или ги слагате във фризера е необходимо храните да запазят витамините си, поради което е хубаво да следвате някои съвети:
Измийте и подсушете добре продуктите, които директно ще поставите във фризера, защото някои бактерии продължават да се развиват и при минусови температури. Във всяко пликче поставете бележка, на която пишете датата на замразяване. Никога не поставяйте топли или хладки храни. За да замразите пресни продукти е необходимо температурата да е под -24º C, за което регулирайте предварително термостата. Спазвайте препоръчителното времетраене на съхранението на различните видове храни във фризера, за да сте сигурни във тяхното качество.

Месо (телешко, агнешко, свинско)
Котлети – 4 до 12 месеца
Бифтек – 6 до 12 месеца
Ростбиф – 4 до 12 месеца
Кайма – 3 до 6 месеца

Месо (пилешко, пуешко) – 6 до 12 месеца
Варено месо, салам, кренвирши, шунка – 2 месеца
Риба – 2 до 6 месеца
Морски дарове – 3 до 6 месеца
Омар и рак – 2 до 3 месеца

Коментирай
Свободно време