Здраве и красота

Ползите на витамин A за кожата

Какви са те?

14.02.2015г. / 11 41ч.
Криси Табачка
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всекидневно се представят и откриват нови и нови продукти, за които производители и търговци твърдят, че са изключително полезни за кожата.

Съставките на пръв поглед ни се струват съвсем познати и плахо се доверяваме на сполучливия маркетинг.

Важно е да знаем точно как действа всеки един продукт и от какво е получен. Понякога познатото съкращение определено не е достатъчно.

Тъй като често сме споменавали ползите на витамините за кожата, сега ще се спрем на най-лансирания от тях – витамин А.

Защо е толкова популярен и с какво точно си е извоювал челната позиция сред най-препоръчваните продукти за кожата?

Свързани статии

1. Ефект

Витамин А е много ефективен при прилагане върху кожата, тъй като нормализира клетките по начин, който действа с подмладяващ ефект. Това, което трябва да се знае, ако искате да постигнете добри резултати е, че е необходимо прилагане във високи концентрации.

2. Предимства

Най-голямото предимство на витамин А за кожата е, че нормализира производството на себум. След това идват подобряване на цялостното състояние при акне и хидратиране на сухата кожа.

3. Слънце

Често попадаме на професионалисти, които ни съветват да използваме витамин А, ако сме с увредена от слънцето кожа. Това е така, защото по този начин кожата ни се възстановява с пъти по-бързо, нормализират се увредените клетки и намаляват значително тъмните пигментни петна.

4. Време

Често задаван е въпросът за това, колко време е необходимо, за да видим ефект. Истината е, че при млада кожа действието е значително по-бързо. При дами над 35 години е възможно да се забележи промяна едва след няколко седмици, дори месец.

5. Вреди

Добре е да се има предвид, че ако започвате третиране на кожата с витамин А, трябва постепенно увеличаване на дозата. Започнете с малко и контролирано поставяйте повече след известно време. В противен случай рискувате да стресирате твърде много кожата и да се наложи да се справяте с проблеми като зачервяване, белене и сухота.

Коментирай