Здраве и красота

Коя е полезната диета за мозъка?

Как да подхраним мозъка?

13.02.2015г. / 13 33ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Един от основните фактори, които засягат мозъка е диетата. Мозъкът, подобно на други жизненоважни органи, изисква правилно хранене, за да функционира добре. Комбинацията от тренировки, здравословна диета и социално взаимодействие подобрява значително здравето на мозъка.

Правилната диета за подхранване на мозъка, трябва да насърчи доброто кръвоснабдяване на мозъка, трябва да бъде с ниско съдържание на мазнини и холестерол. Така ще се намали рискът от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет.

Консумирайте повече варива, мазна риба и месо от тревопасни

Изследванията показват, че яденето на мазна риба предпазва от развитието на деменция. Мозъчните клетки, изложени на високи нива на алкохол, се повлияват изключително добре от употреба на рибено масло, сочат още изследванията.

Рибеното масло помага още срещу възпаленията в тъканите и пречи на невроналната клетъчна смърт. Мазните риби са прекрасен източник на докозахексанова киселина. Тя е омега-3 мастна киселина, която се използва от мозъка за синтезирането на миелин, който помага за провеждането на сигнали между мозъчните клетки.

Месото от тревопасни животни е полезно за мозъка, защото е отличен източник на алфа-линоленова киселина, която помага за защитата на мозъчната тъкан и нервите.

Консумирайте тъмни на цвят плодове и зеленчуци

Тъмните пигменти съдържат повече полифеноли и антиоксиданти. Зърнените култури помагат за поддържането на когнитивната функция. Според проучванията, жените, които консумират около две чаши ягоди или една чаша боровинки седмично, имат по-малко когнитивен упадък.

Някои храни могат да намаляват възпалението и риска от възникване на заболявания в мозъка. Това са бадемите, орехите, кашуто, които са добър източник на витамин Е – мощен антиоксидант.

Наблягайте на зелето, спанака, брюкселското зеле, броколите, червеното цвекло, царевицата и патладжана.

Свързани статии

Поддържайте здравословно тегло

Здравословното тегло е необходимо не само заради физическото здраве, но и заради психическото. Яжте умерено и правете здравословен избор на храни.

Изследванията показват, че хората на средна възраст с наднормено тегло имат по-високи рискове от развитие на деменция или болестта на Алцхаймер в по-късен етап от живота.

Намалете приема на наситени мазнини и холестерол

Консумацията на наситени мазнини и холестерол запушва артериите и увеличава рисковете от развитие на болестта на Алцхаймер. Въпреки това, добрият холестерол (HDL) помага за защитата на мозъчните клетки.

Консумирайте мононенаситени и полиненаситени мазнини, като например тези в зехтина. Печете храната си на грил или фурна, вместо да пържите.

Витамините са добри за мозъка

Изследванията показват, че витамините С, Е и В12, както и фолиевата киселина помагат за понижаване рисковете от развитие на мозъчни заболявания. Една истински здравословна диета за мозъка трябва задължително да включва тези елементи ежедневно.

Коментирай