Здраве и красота

Топ 4 причини за почервеняване на лицето

Които нямат нищо общо с изчервяването от срам

08.03.2015г. / 17 18ч.
Илияна Николова
Снимка: rosacea.org

Снимка: rosacea.org

Всички сме чували бабите ни да казват, че румените бузки са признак на здраве. Да, ама не!

Сладката руменина по лицето невинаги се дължи на добро здраве, даже напротив. Така нареченото „червено лице“ е симптом на някои заболявания. Ето 4 от най-често срещаните причини за зачервяване по бузите и лицето, като изключим изчервяването от срам и притеснение!

Екзема

Екземата представлява възпалително раздразнение на кожата, което се характеризира със ситни обриви или сухота, загрубяване на кожата и зачервяване.

Обривът може да се получи на всякъде по тялото, включително и лицето. Обривът може да се развие вследствие на бактерии или употреба на сапуни, шампоани или козметични продукти.

Съществува и себорейна екзема, която може да се прояви със зачервявания около очите, челото и горната част на бузите.

Третирането на екземата става чрез козметични и измиващи продукти с неутрално pH, както и кремове и мехлеми на кортикостероидна основа. Важно е кожата да се овлажнява много добре.

Розацея

Хората, които страдат от розацея имат зачервено лице. Те са склонни да се изчервяват много лесно. Лицето им направо пламва за секунди.

Лицето става огненочервено и при излагане на слънце. Стресът, емоциите, пикантните храни, кофеинът и алкохолът също имат огромно значение за поява на засилване на червенината.

С течение на времето, зачервяването се случва все по-често и трае по-дълго. В даден момент зачервяването може дори да остане перманентно по лицето и шията.

Това е много неприятен проблем, който се лекува доста трудно. Дерматологът ви ще ви предпише различни кремове за намаляване на червенината, но заболяването е трудно за контролиране.

Още по-неприятното е, че започват да се появяват спукани капиляри и капилярни „звезди“, които още повече утежняват картината.

Заболяването е генетично и изисква дългосрочна терапия. Съществуват лазерни и светлинни терапии, които доста добре повлияват розацеята. След първоначалните процедури се изисква поддръжка и контролни посещения при дерматолог.

Свързани статии

Себореен дерматит

Себорейният дерматит или така нареченият пърхот може да се разпространи и по лицето, не само по скалпа.

Освен зачервяването по лицето, при себореен дерматит може да се появи лющене около веждите, клепачите, брадичката, Т-зоната около носа и челото. Лицето изглежда червено, но могат да се появят и жълти люспи.

В по-тежки случаи деколтето също може да пострада от зачервяване. Добре е при такива състояния да се използват противогъбични шампоани.

Диабет

Ако имате диабет или кръвната ви захар поддържа високи нива, тялото ви губи течности през кожата и чрез урината. Това може да предизвика кожни зачервявания заради дехидратацията.

Зачервяването се дължи на прекалено сухата кожа, която в даден момент започва да се разпъва и лющи.

Инсулинът действа като хормон на растежа, което води до кожни обриви, рубеоза (червено лице), розацея или пожълтяване на кожата.

Кожни проблеми и изменения могат да се видят при почти всички пациенти с диабет, особено по лицето.

Коментирай