Здраве и красота

5-те най-ефикасни билки срещу тревожност

Как да преборим стреса и безпокойството?

12.03.2015г. / 13 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В нашия модерен свят животът е невъзможен без стрес, тревожност и безпокойство. Понякога сме толкова свикнали със стреса, че дори не обръщаме внимание на наличието му.

А той тихомълком разрушава здравето ни по всевъзможни начини.

За да се освободите от безпокойството и тревожността, обърнете се към билките. Те са най-старият, изпитан и природно ефективен начин да премахнете стреса и безпокойството, причинено от него.

Ще ви представим 5-те най-ефективни билки за премахване на тревожността и безпокойството.

Маточина

Маточината е от семейството на ментата. Тези билки доказано имат ефект върху нервната система като успокояват и релаксират.

Хората, консумиращи чай от маточина по 3-4 пъти седмично, имат по-добро настроение и намалено усещане за тревожност, показват изследванията.

Лавандула

Лавандулата е често срещан и разпознаваем аромат. От векове тя се използва в много насоки, една от които е успокояване на нервната система.

Още древните народи са я използвали за лечение на депресия, тревожност и безпокойство. Вдишването на аромата на лавандулата има успокояващ и седативен ефект.

Ашваганда

Ашвагандата или индийският женшен е незаменима част от аюрведическата медицина в продължение на векове. Тази прекрасна билка намалява стреса и тревожността, но дава и още много защитни ползи на организма.

Според изследванията, ашвагандата притежава антиоксиданти, които предпазват дори от болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

Свързани статии

Лайка

Лайката е популярна билка у нас. Тя е една от най-използваните за приготвяне на чай. Една чаша чай от лайка на ден носи бързи ползи на организма, компенсира тъканите и намалява тревожността и чувството на умора.

Изследванията върху хора с установено генерализирано тревожно разстройство показват, че лайката се отразява много добре върху това състояние, намалявайки симптомите.

Пасифлора

Пасифлората действа като провокира производството на специални невротрансмитери, които потискат чувството на безпокойство като по този начин мозъчната функция се релаксира. Според проучванията е установено, че пасифлората има сходно действие с медикаментите от рода на диазепама, изписвани при тежки форми на тревожно разстройство.

Коментирай