Често кихане, затруднено дишане, суха кашлица, обриви по кожата... Това са само малка част от симптомите, с които пролетните алергии напомнят за себе си. Неразположенията могат не само да нарушат нормалния ритъм на живот, но често биват бъркани със симптомите на настинка.

Затова самолечението не е добра идея, а е необходима консултация със специалист.

Ако се установи, че страдате от пролетна алергия, ето няколко натурални лека, които могат да облекчат състоянието ви.

Пробиотици

Според проучвания пробиотиците могат да спомогнат за намаляването на алергичната реакция към полени. Добрите бактерии в червата стимулират създаването на имуноглобулини, които след това неутрализират токсините в организма. За да балансирате здравословните бактерии в червата и да засилите имунитета, хапвайте всеки ден по 1-2 кофички натурално кисело мляко.

Масло от черен кимион

Маслото от черен кимион има редица ползи за здравето. То е един ефикасен натурален лек при пролетни алергии. Може да го добавяте в овлажнителите за стая, към водата за инхалации или да нанасяте малко количество от него в областта на гърдите и ноздрите.

Маслото от черен кимион има антихистаминово действие, което ще ви помогне да дишате по-леко, а също така ще предотврати развитието на вторичните бактериални инфекции, които често възникват паралелно със сезонните алергии.

Коприва

Копривата е една от най-полезните билки, която може да облекчи неразположенията ви при появата на пролетни алергии. Тя съдържа естествени антихистамини и имуномодулатори, които имат очистващо действие върху организма.

За да намалите кихането и зачервяването на очите, консумирайте по чаша-две на ден чай от коприва. Копривата не само ще облекчи алергичната реакция, но и ще допринесе за създаването на червени кръвни телца в организма.

Още по темата

Масло от евкалипт

Маслото от евкалипт е една добра алтернатива на маслото от черен кимион. То ще облекчи дихателните проблеми, които са често срещани при пролетните алергии. Добавете малко количество от него към водата за инхалации, овлажнителите за стая или нанесете с леки масажни движения в областта на гърдите.

Мащерка

Чаят от мащерка ще облекчи кашлянето и дразненето в областта на гърлото, които са често срещани неразположения при пролетните алергии. Може да я комбинирате и с коприва.