Здраве и красота

Многобройните ползи за здравето от рициновото масло

Проблеми с косата, кожата, възпаления – забравете за тях!

05.05.2015г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Рициновото масло се извлича от растение, наподобяващо фасул, чрез пресоване на зрелите семена.

То се използва в продължение на векове заради богатата гама от ползи за здравето, косата и кожата. За да направите косата и кожата си по-красиви, вижте как рициновото масло ще ви помогне!

Кожа

Рициновото масло е силно овлажняващо. Това помага при различни кожни проблеми – суха кожа, слънчево изгаряне, стрии, акне. Това благодатно масло е ефективно дори при микози и бактериални инфекции.

Почистването с рициново масло помага в много отношения. Започнете нанасянето му върху почистена кожа. Прилагайте в засегнатата област и оставете да подейства за около час. Процедурата може да се повтаря по два пъти на ден за оптимални резултати.

Блокира бръчките и фините линии

Това масло прониква дълбоко в кожата и помага за стимулиране производството на еластин и колаген. Рициновото масло е много мощен овлажнител, което прави кожата гъвкава и плътна. Така бръчките и фините линии се появяват много трудно.

Лечение на акне

В рициновото масло се съдържа рицинова киселина, която ефикасно преборва бактериите, причиняващи акне и възпаления по кожата.

Тя помага за изчистване на акнето без да пресушава кожата, както правят много антиакнетични препарати.

Срещу белези

Вместо да купувате скъпи мехлеми и препарати срещу белези, мажете се с рициново масло. То прави кожата наситена с полезни мастни киселини като по този начин се възстановява балансът на хидратацията в кожата, елиминират се сухите петна и кожата буквално засиява.

Стриите избледняват

Стриите са проблем, който повечето жени имат. Рициновото масло помага за избледняване на вече съществуващите стрии, а и за предотвратяването на евентуалната поява на нови по време на бременност или при напълняване.

Коса

Рициновото масло помага на косата да расте силна и здрава. За това голямо значение има и здравето на скалпа. Това прекрасно масло помага за заздравяване на косъма от корена до върха. Рициновото масло е много богато на омега-3 мастни киселини, които подхранват и помагат за задържане на влагата в косъма и кожата на главата.

По-плътни вежди и мигли

Някои хора страдат от интензивно падане на космите на веждите и миглите. За да се справите с този проблем, мажете ги с рициново масло. Това ще помогне за сгъстяването и здравия им вид.

Тяло

Облекчава запека

Рициновото масло има лаксативен ефект. То спомага за прочистването на дебелото черво и улесняването на работата на стомашно-чревния тракт. Използвайте една чаена лъжичка рициново масло за 2-3 дни, но не по-дълго и ще усетите ефекта.

Свързани статии

Болки в ставите и артрит

Рициновото масло има болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. Подходящо е за директно нанасяне върху засегнатите места.

Насърчава лимфния дренаж

Знаем, че лимфният ток е доста по-бавен от кръвния. Така в много случаи може да има застой, който затруднява работата на лимфните органи. Рициновото масло помага на лимфата да се движи по-бързо, което е важно за баланса в тялото.

Коментирай