Здраве и красота

Наистина ли водата с лимон помага в отслабването?

Не звучи ли прекалено хубаво, за да е истина?

17.07.2015г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Свикнали сме да чуваме, че пиенето на топла вода с лимон рано сутрин помага в отслабването. Много звезди, като Гуинет Полтроу твърдят, че това е тайната им за стройна фигура. Сред диетолозите също има редица привърженици на тази прочистваща организма теория.

Но не звучи ли прекалено хубаво, за да е истина?

„Топлата вода с лимон сама по себе си не предизвиква никаква реална загуба на тегло“, казва Алиса Рамзи, говорител на Академията по хранене и диететика на САЩ. Въпреки това, ако тази напитка замени друга, с която сте свикнали и която съдържа много повече калории (кафе със захар, газирана напитка, натурален сок), това неминуемо ще окаже влияние върху теглото ви.

Но това ще се дължи само и единствено на намаляването на общия калориен прием, а не на самата вода с лимон, пише womenshealthmag.com.

Питейната вода, независимо дали е топла, студена, овкусена или с добавен лимон, е важен компонент за задвижване на метаболизма. Ако сте добре хидратирани, отслабването ще се случва по-бързо и по-качествено.

Но това е само при условие, че спазвате хранителен режим за отслабване. Водата с лимон няма да ви помогне, ако ядете всичко, което ви падне.

„В краткосрочен план, водата с лимон може да намали подуването на корема, защото тя действа като естествен диуретик“, казва още Рамзи.

Свързани статии

Замислете се върху това какво причинява подуването на корема. Ако то не престава въпреки пиенето на топла вода с лимон, помислете дали не ядете твърде бързо, твърде големи количества, дали ядете преработени храни, пиете подсладени газирани напитки или прекалявате с десертите с добавена захар.

На вниманието на страдащите от киселинен рефлукс или парене в гръдната кост: не е препоръчително да прекалявате с водата с лимон, най-вече заради лимона и цитрусовата киселина в него. Тя може да изостри симптомите на страданието.

Коментирай
Свободно време